Av alla mor- och farmödrar som levde i december förra året var 34 procent, eller 427 000 kvinnor, både mormor och farmor. Bland männen var 33 procent, eller 319 000 personer, både morfar och farfar. Tillsammans hade alla mor- och farföräldrar 3,3 miljoner barnbarn boende i Sverige. Det skriver Statistiska centralbyrån, SCB, i ett pressmeddelande.
I genomsnitt hade alla mor- och farföräldrar 3,7 barnbarn. Kvinnor hade något fler barnbarn än män: 3,8 för kvinnor och 3,6 för män. Anledningen att 2,2 miljoner personer hade 3,7 barnbarn i snitt trots att det endast fanns 3,3 miljoner barnbarn i befolkningen beror på att varje barnbarn delas av upp till fyra mor- och farföräldrar.
Det är vanligare att vara mormor och morfar än farmor och farfar. Allra vanligast är det att endast vara mormor. Vid utgången av 2021 fanns det ungefär 461 000 kvinnor som var det, vilket var 83 000 fler än de som enbart var farmor. Samma sak går att se bland männen, då det fanns 69 000 fler morfäder än farfäder.
En förklaring är att pappor i regel är något äldre än mammor vilket i sin tur medför att farföräldrar ofta är något äldre än morföräldrar. Det gör att en högre andel av farföräldrarna har dött av hög ålder. Skillnaden mellan könen beror även på att fler kvinnor lever till högre åldrar. Dessutom är det vanligare att registrerade relationer mellan barn och pappor saknas än mellan barn och mammor.