Våldsamt snöoväder i Markbygden den 29 juni

Det blåste kallt i Norrbotten, och Piteåbygden, dagarna efter midsommar 1932. När invånarna i bygden vaknade den 29 juni hade ett våldsamt snöväder förvandlat sommaren till vinter. För Markbygdsborna var det nästan som att vakna upp på julafton.

Ett våldsamt snöväder drog in över Piteå den 29 juni 1932 och förvandlade sommaren till vinter. En dag som Piteåborna inte glömde i första taget.

Ett våldsamt snöväder drog in över Piteå den 29 juni 1932 och förvandlade sommaren till vinter. En dag som Piteåborna inte glömde i första taget.

Foto: Arkivbild/PT

Familj2022-07-20 15:00

Det var en dag som Piteåborna inte glömde i första taget. Kusten kom relativt lindrigt undan medan inlandet drabbades av snöfall av häftig karaktär. Nederbörden uppmättes till 119,5 mm under två dygn. 

Mot Koler och Långträsk uppmättes snötäcket till 85 centimeter i genomsnitt. På sina ställen hade det bildats snödrivor på omkring en och en halv meter.

Tåg och bilar fastnade i drivorna. Telefonstolpar vräktes omkull och det uppstod svåra rubbningar i telefontrafiken. Det gick inte att nå södra Sverige per telefon och ett 50-tal personer sattes in för att få ordning på ledningarna, Alla ledningar efter den så kallade militärvägen från Vålmträsk till Glommersträsk var ramponerade.

Vid kusten kom det mesta i form av regn, som bland annat vattenfyllde källare och som satte stopp för bland annat flottningen i Jävreån.

Vindstyrkan vid Rönnskärs fyr uppmättes till 23 sekundmeter, stundtals betydligt hårdare.

I Markbygden lång snön på sina ställen halvmeterdjup. Vägen till Jörn var oframkomlig.

Godståget försenades flera timmar då tåget saknade snöplog och fastade på ett par ställen. Loket måste lämna vagnarna och köra med loket fram och åter till Långträsk för att på det sättet röja väg. Samma manöver fick vidtas mellan Långträsk och Koler. Även snälltåget mot norr försenades. Från Boden skickades extratåg med snöplog och spårrensare.

Flera jordbrukare var sysselsatta i jordbruksarbete och fick lämna sina maskiner ute på åkern vilka sedan begravdes i snödrivorna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!