Välbesökt kulturkafé om Öjeby kyrkstad

Det var en förväntansfull skara som i onsdags hade sökt sig till Solandergården. Solanderföreningen kunde då, efter ett och ett halvt års uppehåll på grund av pandemin, på nytt inbjuda till kulturkafé.

Många kom för att lyssna på föreläsningen om Öjeby kyrkstad på 1600-talet.

Många kom för att lyssna på föreläsningen om Öjeby kyrkstad på 1600-talet.

Foto: Ivar Gustafsson,

Familj2021-09-14 13:31

Kvällens ämne var ”Öjeby kyrkstad under 1600-talet”. Föreläsare var föreningens sekreterare Jonas Berglund, född i Hortlax men sedan många år Öjebybo.
– Jag har alltid varit intresserad av lokalhistoria, men mitt intresse för Öjeby kyrkstad förstärktes sedan familjen blivit ägare till en kyrkstuga, inledde Berglund. 

– Kyrkstäder finns bara i övre Norrland, berättade han vidare. Uppkomsten hör samman med tvånget att regelbundet besöka högmässan, kyrkoplikten, och att församlingarna var så oerhört stora till ytan. Piteå socken sträckte sig till exempel från Bottenviken upp till norska gränsen. Eftersom avstånden var så stora blev man tvungen att övernatta vid kyrkobesöken. Bönderna i de olika byarna gick samman och byggde sina kyrkstugor. Det var bara jordägare och nybyggare som fick äga kyrkstuga och stugan gick i arv. 

Det äldsta skriftliga omnämnandet av Öjeby kyrkstad är från år 1608. Berglund antydde att den befintliga kyrkstaden kanske blev tungan på vågen när striden mellan Bergsviken och Öjebyn om stadens placering 1621 skulle avgöras. Stadsbranden 1666 gjorde att det inte finns något kvar av den ursprungliga kyrkstaden, men kyrkan och klocktornet finns kvar. Öjebyn var fortsatt ett viktigt centrum och kyrkstaden växte upp på nytt under 1700- och 1800-talet. Frågor och inlägg från åhörarna ledde till ett givande samtal om Öjeby kyrkstad.
Den som vill veta mer om Öjeby kyrkstad kan besöka facebooksidan ”Öjeby kyrkstad - då och nu”, som administreras av Berglund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!