Hur ska man tyda gammal handskrift? Vilka delar av en gammal bouppteckning är viktigast för en släktforskare? Vilka ord och uttryck är vanliga? Vad betyder vissa ord som inte används idag?
Bouppteckningarna kan ge oss fakta om personerna och deras levnadsbetingelser, uppgifter som inte syns i annat material: vilka föremål de hade, hur mycket kreatur som fanns på gården, skulder och tillgodohavanden. Och ibland får man reda på vart det där barnet som bara försvinner i längderna tog vägen: ”sjöman”, "tjänar i Stockholm" eller "buntmakare i Göteborg". Nog visste man vad som blev av släktingarna!
Intresset var stort: bortåt 40 personer slöt upp och lyssnade på Ulf Holmbergs engagerade och engagerande föreläsning. Åhörarna fick en genomgång av bouppteckningarnas struktur och formkrav. De fick också ta del av olika texter ur gamla bouppteckningar och hjälp att förstå texterna. Efter föreläsningen gavs tillfälle att ställa frågor.
Ulf berättade också att de som behöver hjälp att komma vidare i sin forskning kan komma till forskarföreningens öppet hus på gården Sommarro på Framnäs. Varje torsdag kväll hålls öppet hus för medlemmar mellan klockan 18 och 21. Då ges tid för egen forskning för medlemmar, men också tid för diskussion och samtal med andra om det man tycker är svårtolkat.
Deltagarna fick ta del av en givande föreläsning som gav mersmak. Kvällen avslutades med utlottning av litteratur.
Välbesökt föreläsning om bouppteckningar
En onsdagkväll i mars anordnade Pitebygdens forskarförening en föreläsning om bouppteckningar i gamla tider.
Ulf Holmberg föreläste om bouppteckningar.
Foto: Inger Brandell
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!