Utbildningar inför kyrkovalet har startat

Nu har utbildningar inför kyrkovalet den 19 september nästa år startat. De leds av Åsa Björkman, diakon och utbildningsledare i Luleå stift och till sin hjälp har hon stiftskommunikatören Hanna Hallenberg.

Utbildningarna inför kyrkovalet nästa år har startat.

Utbildningarna inför kyrkovalet nästa år har startat.

Foto: Privat

Familj2020-11-18 16:00

Åsa Björkman började med att berätta om att kyrkan är ett annat sammanhang än det kommunala. Uppdraget att vara kyrka består av fyra delar. GUDM, det vill säga att fira gudstjänst, bedriva undervisning, utöva diakoni och mission. Svenska kyrkan är en av de mest decentraliserade organisationerna i landet eftersom den är rikstäckande. 

Den är också demokratisk och öppen för alla. Svenska kyrkan är ett evangeliskt-lutherskt samfund som är episkopal, det vill säga den leds av biskopar. Luleå stifts biskop Åsa Nyström är den nionde i ordningen sedan stiftet bildades 1904.

– Kyrkan är inget fastighetsbolag, däremot måste vi ta hand om våra fastigheter, säger Åsa Björkman. Det är viktigt vilka som sitter i de tre högsta beslutande organen som är direktvalda. 

Kyrkomötet är att likna med kyrkans riksdag. Stiftsfullmäktige innefattar ledamöter från Norrbotten och Västerbotten som är uppdelat i två valkretsar. Kyrkofullmäktige heter det högsta beslutande organet i församlingen. Stiftsfullmäktige väljer i sin tur ledamöter i stiftsstyrelsen och kyrkofullmäktige väljer ledamöterna i kyrkoråden i de olika församlingarna som tillsammans med kyrkoherden är församlingens styrelse.

Den 9 mars startar registreringen av kandidater som är villiga att stå på de olika valsedlarna och den 15 april ska det vara klart. För att vara valbar ska man vara medlem i Svenska kyrkan, döpt och ha fyllt 18 år senast på valdagen. Däremot får den som är medlem och fyller 16 år senast på valdagen rösta i kyrkovalet. 

Stiftskommunikatören informerade om hur vi når ut med vårt budskap. Att vi ställer upp i valet är viktigt att förmedla, att vi syns. Vad vill nomineringsgruppen tillföra, på vilket sätt särskiljer vi oss från andra. Det ska vara ett tydligt budskap. 

– Gör gärna en plan med kommunikationen och för dialog med församlingarna, menade Hallenberg. De tänker kanske göra aktiviteter med anledning av kyrkovalet. 

Detta och mycket praktiskt information angående blanketter fick deltagarna veta. Valsedlarna kommer färdigtryckta mitt i sommaren. Valnämnderna ansvarar sedan för att de läggs ut i de olika vallokalerna. I anslutning till dessa får ingen propaganda förekomma. Kyrkoval äger rum tredje söndagen i september vart fjärde år, året före de allmänna valen. 

Svenska kyrkan är Sveriges största trossamfund med 5,8 miljoner medlemmar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!