För 75 år sedan
Den längsta ångledningen utomhus i Sverige finns i Munksund och mäter 1 800 meter. Det är Munksundsbolaget som låtit uppföra den, och den sträcker sig från den moderna värmecentralen inom sulfatfabriken till sågverket. Ledningen är svetsad och härigenom har man sluppit flänförbindningar. Kapaciteten är beräknad till mellan ta och nio ton per timme, men för närvarande förbrukas omkring 4-5 ton i timmen. Ångledningen gör ett estetiskt tilltagande intryck, där den drar fram delvis som luftledning och delvis som markledning ovanför jordytan. Ingenjör H. Signell, Munksundsbolaget, som stått för arbetsledningen omtalar att anledning till att ångledningen utfördes var att de gamla pannorna hade ställt sig betydligt dyrare i bara anskaffning och dessutom sparar man nu stora mängder bränsle. Ångcentralen i sulfatfabriken är modern, och när kapaciteten även räcker till för större påfrestningar så föll det sig naturligt att uppföra en ångledning. Det blir ekonomiskt fördelaktig även ur den synpunkten att man sparar arbetskraft och samtidigt slipper man bygga en ny ångcentral. Den gamla byggnaden kommer nu till god användning som lagerlokal.
För 50 år sedan
I vår utexamineras de första skogsarbetarna i Norrbotten som har gymnasiekompetens. Det är ungefär 25 elever som slutför sin utbildning i Arvidsjaur och Björkfors. Skogsbruksutbildningen är numera tvåårig och ingår i gymnasieskolan.
Tala om rekordko! Det kan man göra hos hemmansägare Birger Wikstén i Sjulsmark. I hans ladugård står en 4-årig ko av svensk rödbrokig ras, 118 Axelina. Hon har verkligen gjort rätt för sig under fjolåret. Då levererade hon nämligen 7 770 kilo 5,4 procentig mjölk, vilket betyder att Axelina också levererat 418 kilo smörfett.
För 25 år sedan
500 nya jobb till år 2004. Det är vad regeringens intentioner innebär för Älvsbyn. Den nye arbetsförmedlingsföreståndaren på orten, Birger Lindberg, ser inte målet som någon utopi.
För 10 år sedan
Att ta bort skrotbilspremien var vansinne. Det säger Anders Jansson, vd på Norrbottens bildemontering i Storsund, som tar emot allt färre fordon från privatpersoner. "Skrotbilarna hamnar i skogen", säger han. Innan premien togs bort sommaren 2007 fick ägarna 1 700 kronor för sin skrotbil. Strax innan avskaffandet höjdes premien till 4 000 kronor.