Ur PT:s arkiv

PT den 20 juni 1973.

PT den 20 juni 1973.

Foto: Arkiv

Familj2023-06-20 05:30

För 75 år sedan

En 3-årig pojke och en flicka på drygt ett år, båda barn till hemmansägare Per Persson i Håkansö, var nära att få sätta livet till vid ett tegelras. Persson håller f n på att bygga en ny gård och höll på med murning av grunden.

För 50 år sedan

Jättevalen Jonas (som för övrigt inte är någon jätte – blåvalen kan bli över 30 meter och Jonas är 20 meter lång) en sevärdhet som visas upp nedanför kyrkbacken i Piteå. Fyra kronor för de stora och två för de små att få se valen som ligger på ett flak som han legat nu i några år och turnerat land och rike kring. Denna val Jonas är efterträdare till en tidigare val Jonas som förstördes -58. Den förra Jonas luktade tämligen så illa men den här är bättre preparerad och luktfri. Jonas kom till Sverige närmast från Sydafrika. Valen Jonas harpunerades utanför Norges kust och bogserades till Trondheim för att undersökas som studieobjekt. Eftersom han var ett ovanligt vackert exemplar blev hans sedermera såld till en schweizisk firma. I denna firmas regi har Jonas sedan turnerat genom Europa, Mellersta och Fjärran Östern samt Sydafrika.

För 25 år sedan

Plannjas stjärnspelare Jens Tillman, 27, skadades svårt vid ett jippobetonat arrangemang i Piteå. Arton meters nedfirning i klätterrep från Pitsundsbron var en av uppgifterna för deltagarna. Tillman ville slå rekord och använde endast ett rep. Han tappade greppet och föll 18 meter och tog mark bland stenarna nedanför bron.

Att butiker slår igen och nya öppnar är i sig ingenting märkvärdigt. Däremot att någon flyttar sin butik från Stockholm till Piteå. Det är vad makarna Bo och Monica Bergman gjort. De packade bokstavligt ned sin elbutik i Huddinge och styrde färden mot norr och makens hemstad.

För 10 år sedan

Jonas Lundgren, 19 Vidsel, har tagit silver i Norrlandsmästerskapet i VVS.

Nu blir Piteås soptunnor digitala. Varje tömning registreras av sopbilens dator som vidarebefordrar informationen till Pirevas kundtjänst.

Lions i Piteå vill premiera studenter som på ett föredömligt sätt utvecklats både i studier och som individ samt varit föredöme i relationer till kamrater och lärare. Stipendiet består av en penningsumma samt ett vackert diplom. Årets stipendier vid Strömbackaskolan tilldelades Olle Abrahamsson, Emma Wikström, Elin Öberg, Cajsa Lindkvist och Alexander Fjällborg Karlsson. Vid Campus Piteå fick avgångseleverna Peter Sellgren och Sofie Predikaka ta emot stipendier.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!