För 75 år sedan
Ett ovanligt naturfenomen, en s.k. luskung, iakttogs på Degeränget ett stycke ovanför brofästet. Luskungen var till en början rätt kort men växte undan för undan och då PT:s meddelare sist såg den väldiga larvaanhopningen mätte ”ormen” 50-60 centimeter i längd. Den rörde sig i riktning mot älven. Luskungen, som också brukar kallas ormdrag, bodrag, daggorm, dragfä, duggorm, gråen, härmask, silverskre och skrea är en mycket sällsynt företeelse som troligen spelat stor roll i folktron och givit upphov till en mängd vidskepliga föreställningar. Långt in i våra dagar trodde man att en luskung förebådade krig, pest eller annan hemsökelse. Vad är då en luskung? Nordisk Familjebok beskriver den som ett långt tåg med gråvita omkring 1/2 centimeter långa mygglarver tillhörande olika arter av släktet Sciara (Lycoria). Myggorna tillhör familjen sorgmyggor. Av obekant anledning grips de stundom av vandringslust och sluter sig tillsammans i långa stundom av flera meters längd och omkring en decimeters bredd, vilka långsamt glider fram över marken.
För 50 år sedan
– Vi orkar inte längre. Sova 4-5 timmar per natt och jobba hårt hela dagarna. Så säger Inga och Johan Eklund, ägare till stugbyn Renvallen i Arvidsjaur. En stugby som har växt ut mer och mer och som nu är utbjuden till försäljning. Makarna Eklund är i 60-årsåldern och har jobbat hårt för att få en fin turistanläggning. Den enda stugbyn inom Arvidsjaur och långt till nästa. Anläggningen har annonserats ut och ett 30-tal spekulanter har redan anmält sig. I år har makarna Eklund slagit alla tidigare rekord. 1 200 gäster varje natt och det är allt vad anläggningen kan ta emot trots att man har 25 stugor, servicebyggnad och mangårdsbyggnad. – Vi sliter ut oss i förtid. Man kunde väl aldrig tro att det skulle bli sånt arbete, säger fru Inga Eklund. Vi började för åtta år sedan när vi köpte stället. Reparerade mangårdsbyggnaden och byggde några stugor. Efterfrågan blev större och större och fler stugor måste byggas.
För 25 år sedan
Fästingen har fått grepp om Norrbottenskusten.
För 10 år sedan
Färre kvinnor men allt fler män i Norrbotten dör i lungsjukdomen kol i dag än för tio år sedan. Det enligt beräkningar från Hjärt-lungfonden.