Ur PT:s arkiv

PT den 21 juni 1998.

PT den 21 juni 1998.

Foto: Arkiv

Familj2023-06-21 05:30

För 75 år sedan

En hönsgård med 2 000 djur kommer att från augusti detta år kunna leverera en betydande mängd ägg till älvsbyborna. Den nya hönsgården utgör ett bra tillskott i köpingens näringsliv och de båda ägarna Bertil Långström och Kjell Johansson ser rätt optimistiskt på sina möjligheter att rationellt kunna driva verksamheten.

För 50 år sedan

Nu sitter det åter en Lidman på Sveriges palttron. Erry Lidman, yngre broder till den trefaldige paltmästaren Salle, lyckads klämma ned 9,7 pitepaltar på 5 minuter vid årets Storforsens Dag och det var mer än någon annan paltätare orkade med. Salle Lidman, som i fjol helt snöpligt förlorade titeln till Kiruna, har legat i hårdträning för revansch men fick nöja sig med brons.

För 25 år sedan

Piteå kommun klarar äldrevården i sommar, men det är med ett nödrop. – Fortfarande behövs det mer folk, vi skulle gärna ha anställt några till, säger avdelningschef Gunnar Lindberg. Den befarade kopplingen av äldreboenden, så att en sjuksköterska skulle få ansvar för upp till fem hus samtidigt, har man dock i stort lyckats avvärja bland annat tack vare att många nappat på erbjudandet om extra lön för att skjuta på semestern.

Det är inte bara de äldre inom omsorgen i Älvsbyn som uttrycker oro över de sparförslag som socialnämnden presenterat. Nu höjer också föräldrar med handikappade och utvecklingsstörda barn och ungdomar sina stämmor. – Gränsen är redan nådd, slog de fast i samband med en uppvaktning hos kommunalrådet Bo Johansson (s).

För 10 år sedan

För sina humanitära insatser i Gammalsvenskby, Ukraina, har två Pitebor uppmärksammats av Rotary. De två, Lars Hallberg, Piteå, och Jan Lundquist, Norrfjärden, har tilldelats Rotarys högsta utmärkelse, Paul Harris Fellow av litet ädlare valör, försedd med en safir. Lars Hallberg har haft ett stort eget ansvar för ett omfattande projekt rörande vattenförsörjningen i Gammalsvenskby. Jan Lundquist har även han varit mycket aktiv i vattenprojektet men också visat ett stort engagemang för invånarna i byn genom att initiera ett fortsatt och breddat humanitärt arbete som numera även innefattar insatser för skola, sjuk- och åldringsvård, kyrka samt jordbruk. Han har dessutom visat stort privat engagemang för enskilda familjer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!