Ur PT:s arkiv

PT den 16 juni 1948.

PT den 16 juni 1948.

Foto: Arkiv

Familj2023-06-16 05:30

För 75 år sedan

De mystiska klädfynd som under senaste tiden gjorts på olika håll i Norrbotten ser ut att utveckla sig till något som liknar en ”epidemi” och polisen har ännu inte lyckats lösa mysteriet. Den senaste teorin är att det hela är en slags hämndakt från en Piteåbo som uppehållit förbindelser med ett antal kvinnor. I hans egendomliga vanor lär ha ingått att, då han tröttnat på vederbörande, ha lockat ut henne i terrängen och där berövat henne kläderna. Huruvida denna teori håller streck återstår emellertid att bevisa. Ett nytt klädfynd har inrapporterats och denna gång ligger fyndplatsen i Öjebyn strax bortom Bredviksberget. Här hittade man vid en liten bäck en elegant lilafärgad damtoalett jämte en fullständig uppsättning övriga persedlar som hör till en välklädd dams ekipering. – Det mystiska fyndet gjordes redan i fredags för en vecka sedan fastän vi hållit tyst med saken ända till nu, berättar fjärdingsman Arne Nilsson, Öjebyn, vid samtal med PT. Kläderna låg vid bäcken alldeles intill vägtrumman under kustlandsvägen och en närmare undersökning visade att hela uppsättningen bestod av nya, eller i varje fall så gott som oanvända saker. Det var en lång elegant lilafärgad aftonklänning som rivits upp från halslinningen och ned till midjan och dessutom allt vad en elegant dam i övrigt behöver i klädväg. Silkesstrumpor och ett par splitter nya röda mockaskor fanns med i samlingen och en särskild kartong för skor låg också nedslängd i bäcken. Kläderna har tydligen tillhört en storväxt kvinna och skorna har nr 39. – Något brott tror jag emellertid inte ligger bakom historien. Snarare torde det väl vara någon abnorm individ som varit i farten, säger fjärdingsmannen. Fyndet har anmälts till landsfogden som tagit hand om den fortsatta utredningen.

För 50 år sedan

– Jodå vi trivs lika bra fortfarande! Men det är synd att byn ska dö ut. Det säger Maria Gebing som största delen av sitt liv med maken Karl-Åke bott i Stockholm. För fem år sedan tröttnade de, köpte gården i Granträskmark och började med jordbruk.

För 25 år sedan

Efter tio år i Afrika flyttar familjen Sävenstedt hem till Hortlax. Nyligen tvingades familjen fly undan kriget i Eritrea.

För 10 år sedan

Lavergruvan har högsta prioritet i Älvsby kommun. – Vi är väl rustade för att få en effekt av en gruvetablering, säger Pär Jonsson, näringslivschef.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!