Ur PT:s arkiv

Familj2024-06-18 04:30

För 75 år sedan

Både Jesu bergspredikan och Sveriges grundlag åberopades i ett mål rörande förvandling av böter som handlades vid extrating i Piteå, Åklagaren hade instämt en person från en ort i Markbygden, som ådömts 200 kr i böter för att han vägrat vittna på ed i ett familjerättsmål med yrkande att böterna kunde förvandlas till fängelse, då den dömde även vägrat att betala böterna. ”Edert tal skall vara ja, ja och nej, nej, och vad därutöver är av ondo” hade varit mannens ord, när han vägrat att vittna på ed i målet, sade han, och därför ansåg han också att de ådömda böterna för vägran vara en orättvis som han inte riktigt kunde smälta. Sedermera hade han dessutom vittnat i målet under avgivande av s.k. sanningsförsäkran varför han ansåg all rättfärdighet därmed vara uppfylld.”Man har ju också stöd i grundlagen för en sådan inställning som min” menade han och citerade valde delar kanske inte så ordagrant men andemeningen kom i varje fall fram. Domaren, häradshövding Tillner, erinrade att bötesdomen redan vunnit laga kraft och att däråt var ingenting att göra, samt framhöll möjligheten för svaranden att få villkorlig dom, därest han så önskade och hans ekonomiska förhållanden var sådana att sådan dom var möjlig. Svaranden replikerade att han inte riktig kunde smälta att han ådömts böter då han följt både Bibelns och grundlagens bud i sitt handlande. Rätten beslöt förvandla böterna till 35 dagars fängelse, men verkställigheten blev villkorlig med två års prövotid.

För 50 år sedan

De som bor på Norra och Södra Pitholm samt Mossenområdet blir utan lokal bussförbindelse. Munksunds Trafik AB har meddelat att man lägger ned ner linjen på grund av den dåliga lönsamheten.

Kommunstyrelsen tillstyrker hos länsstyrelsen att Mohems Camping AB i Pitsund för lokaliseringsstöd för utbyggnad av camping, Det gäller bl.a. en servicebyggnad infiltreringsanläggning, lekområde, båtbrygga m.m.

För 25 år sedan

Björn Albinsson har åkt upp ända från Alingsås till Älvsbyn för att titta på den sällsynta Stäpptitan. Och han är bara en av många fågelskådare som vallfärdat till Älvsbyn.

För 10 år sedan

Vaino Persson, renskötare i Semisjaur-Njargs sameby i Arjeplog har i Sapmi Awards utsetts till bästa kvinnliga renskötare. Som segrare fick hon en prischeck på 100 000 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!