För 75 år sedan
Piteåkretsen av Sveriges folkskollärareförbund höll årsmöte i värdshuset Tuna. Till ledamöter i styrelsen återvaldes hrr Emil Ericsson, Piteå, Henning Rånlund, Älvsbyn och Ture Hedman, Älvsbyn, liksom suppleanten hr Dag Fjeldstad. Till suppleanter nyvaldes dessutom hrr Hans Berglund, Hemmingsmark samt hr Gunnar Edfast, Långträsk, för de icke ordinarie lärarna. Hr Rolf Forsén återvaldes med acklamation till kretsens ordförande och till revisorer återvaldes hrr Paul Johansson, Storfors och nyvaldes hr Sixten Ögren, Piteå. Vid sammanträdet tillsattes dessutom bostadsnämnd och kretsombud och vidare återvaldes hr Ture Holmström, Storfors, till press- och kretsombudsman. Till kongressombud utsågs överlärare Dag Fjeldstad, Piteå samt till extra ombud folkskollärare Henning Rånlund, Älvsbyn. Till suppleant utsågs folkskollärare Hans Berglund, Hemmingsmark.
För 50 år sedan
Så blev det klart att den nya mellanriksvägen – länets första – kommer att heta Silvervägen och att sträckningen sker med Piteå och Arjeplog som ändpunkter i Sverige och Bodö i Norge. Arjeplogs kommun hade gjort långtgående förberedelser för att kalla vägen Graddisvägen sedan det visat sig att Lawe Söderholms patent var en mycket stark handling. Men efter förhandlingar med kommunalråden Sigvard Sundström i Arjeplog och Rudolf Nordsvahn i Piteå inblandade via telenätet resulterade överläggningarna i att Lawe Söderholm överlät hela varumärkesskyddet till Arjeplogs kommun under förutsättning att vägen går ner till Piteå och att han själv får använda namnet. Starka intressen i Luleå har velat kalla vägen för Graddisvägen och Skellefteå har försökt dra Silvervägen till sin kommun.
För 25 år sedan
Polarbageriet funderar på att köpa AMU:s lokaler i Älvsbyn. Går köpet i lås får företaget möjlighet att trygga framtida expansion.
Pendel-planerna i Piteå sjönk. Istället planeras en sjöpendel mellan den tyska hamnstaden Rostock och luleå.
För 10 år sedan
Gunnar Blomgren har i över 30 år kämpat för fjällkons överlevnad men nu lämnar snart den sista kon Arjeplog. För snart 60 år sedan fanns cirka 250 bönder bara i Arjeplogs kommun som levererade mjölk till mejerier.