Ur PT:s arkiv

PT den 22 juni 1998.

PT den 22 juni 1998.

Foto: Arkiv

Familj2023-06-22 05:30

För 75 år sedan

En 8-årig dotter till arbetaren Nils Svensson i Arvidsjaur råkade under gungning i en s.k. Patengunga i hög fart fastna med ena foten och vrickade foten svårt. Den lilla flickan, som heter Berit, fördes omedelbart till sjukstugan för vård.

Domänstyrelsen har medgivit upplåtelse till Piteå motorbåtsklubb på tio år av ett 3 000 kvm stort område på kronoholmen Stora Svinöra i Älvsby revir och avsett att användas för anordnade av klubbhus och båtbrygga.

För 50 år sedan

Det blir komminister Eskil Granström, Luleå, som efterträder Gustaf Backlund som kyrkoherde i Norrfjärdens församling när denne går i pension den 1 oktober. Vid det val som förrättades i Norrfjärdens kyrka fick han de flesta rösterna, sammanlagt 119 mot den andre kandidaten Blåsmarksfödde Alvar Marklund, Björksele. Denne fick 17 röster. Valet lockade inga större skaror röstande. Endast 136 personer avgav sina röster till valförrättarna. Komminister Granström är född 1920 och prästvigdes 1963.

För 25 år sedan

Världens bästa förebyggande sjukvård har bedrivits i Arjeplog under midsommarhelgen. Det påstår i alla fall Erika Sphur från Helsingborg. – Jag tycker det. Squaredans är motion för kropp och knopp och dansen ger en gemenskap som inte finns någon annanstans. Galtisfestivalen i Arjeplog är en av världens nordligaste squaredans-festivaler, har gått av stapeln för sjunde gången. Ett 50-tal deltagare från Sverige och Danmark har dansat under dagarna två. Arrangörerna, Deep Lake Square Dancers, får all önskvärd uppskattning från deltagarna.

För 10 år sedan

Den 28–30 juni är det dags för årets stora fotbollsfest, Piteå Summer Games. Men alla får inte vara med. Norska tidningen Fremover berättar om fyra asylbarn i åldern 10–16 år som inte får åka till Piteå med sina lagkamrater i Mjölner. – Korkade regler,  säger cupansvarge Kjell-Anders Johansson. Mjölner har en längre tid jobbat för att de fyra barnen ska få åka med till turneringen. Men svaret från de norska myndigheterna är – nej. Enligt reglerna får asylbarnen inte återvända till Norge om de åker utomlands. Barnen har spelat fotboll med Mjölner under flera år. De går också i skolan i byn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!