Ur vårt arkiv

Ur arkivet: Detta hände den 7 juni.

Ur arkivet: Detta hände den 7 juni.

Foto: Maria Johansson

Familj2022-06-07 03:30

För 100 år sedan

I den hembygdsresa som anordnas av hushållningsällskapet deltaga bl.a. Betty Lundberg, Blåsmark, Matilda Marklund, Forsnäs, Håkansön, Ida Johansson, Arnemark.

Medicinalstyrelsen har förordnat extra läkaren Helga Grönvall att fr.o.m den 12 juni t.o.m. den 11 juli bestrida provinsialläkartjänsten i Älvsby distrikt.

För 75 år sedan

Studentexamen på reallinjen har vid läroverket i Luleå avlagts av bl.a. Gunnel Berglund, Älvsbyn

Ernst konditori har i dagarna av hr Felix Söderström, Piteå, försålts till bagarmästare Karl Bergström, Svensbyn.

Ny färghandel öppnad i Arvidsjaur. Den ligger efter Skomakargatan och inrymd i gamla posthuset vars nedre botten undergått en genomgripande ombyggnad. Försäljningslokalen är trevlig och hållen i ljusa färger. Ett stort skyltfönster ger exteriören ett pampigt utseende och givetvis är inredningen modern. Innehavaren är målarmästare Klas Henriksson och den nya affärens namn är Valters färghandel.

Från den av föreningen Kvinnliga befattningshavare inom lantmäteristaten anordnade kartritningskursen har utexaminerats Ulla Bergqvist, Klubbgärdet.

Skid- och friluftsfrämjandets lokalavdelning i Piteå räknar med, om inte något oförutsett inträffar instundande höst inviga friluftsgården, vilken som bekant döpts till Strömlida.

Kommerskollegiet har beviljat elektriska installationsbehörigheter åt bl.a. Karl D. Hällgren, Sjulnäs, Roknäs.

För 50 år sedan

Norrbotten och Piteå har begåvats med en ny turistanläggning under namnet Ladrike i Norrfjärden. Bakom anläggningen står Stig Ignberg, Piteå och Age Carlsson, Örebro. De har inköpt ett område på 4 500 kvadratmeter och arrenderar ytterligare mark av kommunen och en privat där en mycket fin anläggning för övernattningsturister skall skapas.

För 25 år sedan

I dagarna öppnas ett OS-kontor i Piteå. Målet är att få norrbottningarna intresserade av OS 2004.

Ett omfattande och accelererande vattenkrig vid Hortlax Centralskola har passerat gränsen för det acceptabla. Skyddsombudet Ove Lundmark stoppade all undervisning. Samtliga 300 elever skickades hem. – Det finns gränser för vad som kan tolereras. Skolan är trots allt en arbetsplats för lärare och elever, och absolut ingen lekplats, menar Ove Lundmark, lärare och skyddsombud vid högstadieskolan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!