Ur vårt arkiv

Foto: Maria Johansson

Familj2022-09-17 03:30

För 100 år sedan

Norrbottens läns landsting har godkänt landstingsskatten för 1923 till kr 2:16 per bevillningskrona, vilket något understiger årets som var lägst 2:21 och högst 2:33. Skatten blir nästa år lika för samtliga kommuner.

En hårt prövad kvinna är förvisso änkefru Hilda Eriksson, Älvsbyn. Med sin man, som dog för elva år sen, har hon haft 17 barn, varav nu tolv äro döda. Det sista döda barnet, en gosse på elva år, vigdes till gravens ro söndagen den 10 sept. Av den stora barnaskaran återstår nu endast fem flickor. I ekonomiskt avseende har det även varit ganska trångt för fru E. Efter mannens död har hon nästan uteslutande försörjt sig och de sina med att tvätta kläder till vilket hon är mycket anlitad av ortsbefolkningen. Fortfarande så tar hon emot kläder till tvättning. Men hälsa och krafter börjar det på att bli sämre och därom undrar väl ingen. Medmänniskor hjälp den prövade med strävsamma kvinna så gott ni kan, skriver en meddelare till Piteå-Tidningen.

För 75 år sedan

En vacker sockerbetsodling kan man få se i Blåsmark, Det är fröken Gösta Backman som står för densamma. Hon har satt ett kilo frö och det blir en mycket god skörd.

För 50 år sedan

Olle Åsander, Piteå, har förordnats till överläkare i röntgendiagnostik vid Piteå lasarett.

I tätorten Bergsviken fanns vid den senaste folkräkningen 784 invånare av manligt kön och 775 invånare av kvinnligt kön, eller inalles 1.559 invånare, konstaterar statistiska centralbyrån. Av dessa invånare var 372 ogifta av manligt kön, 328 ogift av kvinnligt kön, 396 gifta män, 394 gifta kvinnor, 15v änklingar, 47 änkor, 1 frånskild man och 6 frånskilda kvinnor.

Kampen om automatbingospelarna hårdnar i Piteå. För några månader sedan startade Piteå IF automatbingo på dagtid i samarbete med en företagare i sta´n. Nu slås portarna upp till en ny bingohall med automater. Den här gången svarar Munksund-Skuthamns SK för spelet tillsammans med ett Piteåföretag

För 25 år sedan

21-åriga Malin Stenvall, Sorsele blev vald till Miss Lappland. Finalen avgjordes under Höstyrans danskväll på Medan i Arvidsjaur. Tvåa kom hemmatjejen Ann-Helen Andersson, Arvidsjaur och tre blev Linda Hedman, Gällivare.

BB i Piteå riskera att ”sparas bort”, åtminstone som ren förlossningsavdelning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!