Ur vårt arkiv

  Ur arkivet: Detta hände den 17 juni.

Ur arkivet: Detta hände den 17 juni.

Foto: Maria Johansson

Familj2022-06-17 03:30

För 100 år sedan

Distriktsveterinären A.G. Johansson i Arvidsjaur har utnämnts till distriktsveterinär i Öjebyns distrikt.

Medicinalstyrelsen har förordnat farm kand. A.W. von Reis att förestå apoteket i Älvsbyn tills detsamma blivit av ny ägare övertaget.

För 75 år sedan

Farm.kand-examen har avlagts av Ivan Vedin, Norrfjärden.

Till yrkeslärare vid Umeå yrkesskolors avdelning för metallarbetare har styrelsen utsett yrkeslärare Allan Andersson, Piteå.

Småskollärarexamen har avlagts i Haparanda av fröken Carin Malm, Arvidsjaur.

Inget intresse tycks förefinnas från Piteåbornas sida för den lägerkurs för infanteri och kavalleri som aviserats hållas den 20 juni-10 juli å Pitholmens hed. Vid anmälningstidens utgång hade ingen intresserad anmält sig.

Den Mannerheimska medaljen för humanitär verksamhet har tilldelats bl.a. kyrkoherde Manfred Björnegård, Öjebyn.

Medaljen för nit och redlighet i rikets tjänst har tilldelats överskötare O, Nyström, tvättföreståndaren Märta Nyström, skötarna A. Bäckström och V. Nordmark, Furunäsets sjukhus.

För 50 år sedan

En förnämlig attraktion rikare blir Storforsen – Nordens största obundna vattenfall – precis lagom till turistsäsongen. Det är ett skogsbruksmuseum bestående av en by med skogsarbetare- och flottarkojor. I anslutning till kojorna skall årligen brännas både tjärdal och en kolmila. Avsikten med muséet är att ge en socialhistorisk skildring av miljön för skogens folk i Övre Norrland och främst då kanske Piteå älvdal från sekelskiftet fram till vår egen tid.

För 25 år sedan

I tolv år arbetade Pär Johansson som avbytare inom jordbruket. Sen sadlade han om och utbildade sig till bagare och konditor, Och nu har han startat eget – Uddens Hembageri.

Småstaden HB i Piteå gick under klubban för 65 miljoner kronor. Köpare var Tage Skoogs Handels AB. Även bröderna Ralf och Ulf Wikstén, Rawi Fastighets AB, var beredde att lägga upp 65 miljoner kronor för affärs- och bostadskomplexet i Piteå centrum. De är besvikna över att deras branschkunnande inte värderades högre och har ännu inte get tupp hoppet om att bli ägare till fastigheten.

Erik Lundberg, Arvidsjaur har skrivit in sig i sportfiskets historieböcker. Han fick en amerikansk bäckröding på drygt 2,6 kilo i Prästtjärn. Om noteringen godkänns är det den största spöfångade bäckrödingen som tagits i Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!