Ur vårt arkiv

Familj2022-02-08 05:00

För 100 år sedan

Telefon under nr. 28 är inledd till fjärdingsmannen Viktor Eriksson, Sjulnäs.

För 75 år sedan

På det av Piteå stad upplåtna industriområdet öster om norra infarten till staden har tre fabriksbyggnader vuxit upp. Nordligast av de tre fabrikerna som alla byggts vd den i somras ännu odöpta gatan ligger snickarmästare Martin Karlsson nya snickeri, ÄMKÅ:s Snickerindustri. De två övriga fabrikerna är Mekaniska stenhuggeriet och Sundboms skofabrik.

För 50 år sedan

Sven-Åke Lundbäck, äregirig 24 åring från Bergnäset, Norrbotten, blev inte oväntat den svensk som hemförde den första guldmedaljen i Sapporo. Och Sven-Åke gjorde det på ett suveränt sätt. Över sprinterdistansen 15 km fanns ingen som kunde hota och segermarginalen till tvåan ryssen Simasjov hela 32 sekunder. En i sanning imponerande uppvisning av Sven-Åke.

Redan innan ögonkliniken öppnades vid Piteå lasarett på måndagen hade så många människor ringt och beställt tid att man nu har en väntetid på över en månad. Ögonläkaren vid den nyöppnade kliniken Sven Olsson skall kunna utföra en del polikliniska operationer men liksom tidigare kommer många fall som kräver specialbehandling att remitteras till centrallasarettet i Boden.

Dyster trafikstatistik. Trafiken skördade 12 dödsoffer inom Piteå stadsgränser under drygt ett år.

För 25 år sedan

Älvsbyns missionsförsamling har hållit sitt 91: årsmöte. Stefan Sundström omvaldes till ordförande och John Edvin Sandell till kassör

Företagarna i Luleå fyller 150 år i år och det kommer att firas på ett kungligt sätt under elva dagar.

Militärstaden Boden har fått en politisk kraft att räkna med. Det är s-riksdagsmannen Sven Lundberg, ledamot i försvarsutskottet som flyttat hem efter 31 år i Sollefteå. Han har dock kvar sitt uppdrag i riksdagen som representant för Västernorrlands län.

1961 anordnade Wilmer Wikberg sin sista nyårsdans i Föreningarnas hus i Glommersträsk. Då var Roland ”Felle” Nilsson bara en pojkspoling som gjorde sig någon krona på att samla tomflaskor utanför danslokalen. I dag forsätter ”Felle” att samla. På samma plats – fast i helt annan skala. Nu driver han tillsammans med hustrun Ulla en fyndaffär i det gamla danspalatset från 1926.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!