Ur arkivet: Detta hände den 26 maj

Ur PT:s arkiv.

Ur PT:s arkiv.

Foto: Maria Johansson

Familj2021-05-26 03:30

För 100 år sedan

En ny stor Brennabor-bil (tyskt fabrikat) har inköpts av chauffören G.A. Pettersson härstädes. Bilen som är stationerad å stadshotellet rymmer utan svårighet 6 personer och har en synnerligen mjuk och behaglig gång.

Bröderna Ludvig och Ruben Berglund i Håkansön ha från Finland inköpt en bogserbåt om 65 indikerade hästkrafter. Båten, som skall användas för bogsering inom orten är byggd 1920 och försedd med modernt maskineri samt grundgående.

För 75 år sedan

Missionsförsamlingen i Älvsbyn 40-årsjubilerar. Intresset för verksamheten har stigit år från år. Från början samlades man i hemmen. Efterhand förvärvades Betaniakapellet, som sedan såldes till EFS. Vid årsskiftet 1940-41 förvärvades nuvarande missionskyrkan.

För 50 år sedan

Trädgårdssällskapet i Rosvik höll årsmöte. 80 medlemmar är inregistrerade i sällskapet. I tur att avgå ur styrelsen var Iris Sandqvist, Allis Ölund och Edna Roslin. Samtliga återvaldes. Övriga i styrelsen är Ruth Johansson och Elsy Öhman. Till suppleanter valdes Sirka Björkbom och Greta Sandlund. Till revisorer valdes Berit Fjällström och Syrena Bergström med Märta Lindqvist som ersättare.

Tväråselets AIF – en liten byförening två mil från Älvsbyn, har kommit i rampljuset. Tacka Carl-Johan Åhlund, 23 för det. För bara tre år sedan spelade han boll hemma i Tväråselet. Laget höll till längst ner i seriesystemet och Carl-Johan förde en tämligen anonym fotbollstillvaro. I dag vet hela det folbollsintresserade Norrbotten vem Carl-Johan Åhlund är. Efter en kometartad karriär i Storfors AIK och länslaget spelar han allsvenskt med IFK Luleå. Redan är Carl-Johan en av IFK:s profiler – det har faktiskt glunkats om landslagsuppdrag. Stor var uppståndelsen när Carl-Johan kom på blixtbesök till Tväråselet för ett lättare träningspass med nya och gamla klubbkompisar. Naturligtvis fanns det unga Tväråselet på plats med penna och block för att få Carl-Johans autograf.

För 25 år sedan

Skattekontoret i Arvidsjaur med elva anställda skall läggas ned. Det förslaget har länsskattechef Ragnar Öhrn lagt fram till Riksskatteverkets styrelse. Förslaget retar gallfeber på kommunalrådet Per Lavander, som menar att länsskattechefen har fört kommunen bakom ljuset.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!