För 100 år sedan
En 10-årig flicka Gunhild Larsson från Kvarnåsen, vilken hälsade på lekkamrater i Nyböle blev därvid vådaskjuten av en 16-års pojke som kommit över ett remingtongevär. Händelsen tilldrog sig i en fäbostuga i Nyböle på södra sidan av Piteå älv o. om vårdslöshet inte är direkt skuld till olyckan så är det ändå olämpligt att ha laddade gevär inne, där andra personer vistas. Som ett varsel inträffade en vecka därförut att ett vådaskott avlossade spå samma ställe, men utan att skada. I bil fördes den skadade till Piteå lasarett, där det visade sig att kulan gått genom halsen och ovisst är om flickan kan räddas till livet. Det skedda utgör åter en varning att iaktta försiktighet med skjutvapen.
På lördag morgon inkom å lasarettet en manlig hopitalspatient, som sväljt en synål – den hade fastnat i strupen – och efter ett par timmars operation lyckades lasarettsläkare få bort densamma och den skadade befinner sig nu efter omständigheterna väl.
För 75 år sedan
Brädsågaren Anselm Johansson från Grundvik blev skadad av en brädstump som slungades mot ansiktet vid sågen i Munksund. Brädstumpen träffade Johansson under ena ögat
För 50 år sedan
Ingvar Forsberg, Sjulsmark, har hos regeringen anfört besvär över beslutat av länsstyrelsen att meddela tillstånd att fälla endast fyra älgar under jakt på utsträckt tid inom området, detta trots att området är ett av de älgrikaste inom länet.
För 25 år sedan
Socialnämnden i Piteå ska spara 10 miljoner kronor på äldreomsorgen. Bland annat genom personalnedskärningar. –De som behöver oss kommer at få lida. Det är många äldre som vi redan nu borde ägna mer tid åt om det fanns resurser säger Christina Olsson-Trahn, som jobbar inom hemtjänsten.
Många har långt till jobbet men få torde slå Håkan Bergström 30 år, Piteå. Han genomkorsade hela Sovjetunionen innan han kom fram till sitt jobb, skogsavverkning vid Ochotska havet – 80 ml från Japan.
Kommunal Norrbotten vill bli delägare i Fåröns stugby. I dag ägs stugbyn med cirka 300 bäddar av gruvarbetarfacket i Malmberget, Kiruna och Svappavaara tillsammans med kommunalarbetarfacket i Kiruna och Gällivare. –Det viktiga är att den lever vidare, som det är nu är det dödsryckningar, säger Olle Rällskog, ordförande i semesteranläggningens styrelse.