Ur vårt arkiv

Familj2021-12-18 05:00

För 100 år sedan

Priset på ekorrskinn inom Älvsby socken har under de senaste veckorna varit i stadigt stigande och synes ej ännu han nått kulmen. Sålunda betalas nu 1:70 a 1:80 pr. st. Ja, det uppgives även att ekorrskinn betalas med intill 2 kr pr. St. Den rådande arbetslösheten har härigenom delvis mildrats genom att många genom ekorrjakt kunnat förskaffa sig en välbehövlig inkomst.

För några dagar sedan begav sig en dövstum Ernst Dahlberg från sitt hem i Håkansö i avsikt att i bygden försälja en del oljetryck m.m. För fyra dagar sedan anlände han till hemmansägare Nilsson i Gäddvik. Efter löfte att därstädes få tillbringa natten begav han sig iväg till Karlsvik och medtog en del oljetryck samt sin sparkstötting men lämnade kvar en koffert. Han har sedan icke avhörts. Man satte emellertid igång undersökningar och har funnit hans stålspark på isen mellan Gäddvik och Karlsvik, varför en drunkningsolycka ligger mycket nära till hands att befara. Polisen kommer emellertid att verkställa vidare undersökningar. Dahlberg är född 1893.

För 75 år sedan

En vacker julgran har i år för förs gången rests framför järnvägsstationen i Piteå, där den kommer att sprida julstämning över stationsområdet.

Öjebyns belysningsförening u.p.a. sammanträdde under lantbrukare O.E. Brandells ordförandeskap. En belysningsförening med samma namna har sedan 1930 varit inregistrerad och för att slippa ny inregistrering har man nöjt sig med att rekonstruera den gamla föreningen. Till ledamöter i styrelsens utsågs hemmansägarna Anselm Olovsson, Levi Hellström, Harald Hedkvist, Viktor Sandberg och Axel Bergstedt. Revisorer blev rektor Ernst Gustafsson och fattigvårdsstyrelseordföranden J.O. Löfgren. Föreningen har f.n. över 200 medlemmar.

För 50 år sedan

Bordtennis för hela slanten var det när Pitholmsskolan ordnade med skolmästerskap. 102 pojkar och 14 flickor deltog i den välordnade tävlingen som arrangerats av Staffan Persson och Ulf Lundström. Talanger fanns det gott om både på pojk- och flicksidan. Till exempel segraren i flickklassen Maria Burstrand och finalspelarna i pojkgruppen Mats Lundmark och Mini Sundqvist

För 25 år sedan

Nu satsar ett gäng eldsjälar från Öjebyn på att göra Hamnviken till en attraktiv fiskesjö. Både röding och regnbåge planteras in i sjön.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!