Ur vårt arkiv

Familj2021-07-17 06:00

För 100 år sedan

En kärngubbe av gamla stammen kan man med skäl säga att före hemmansäg, Johan Markström i Granträsk är. Den 15 dennes fyllde han 86 år och rots sin höga ålder deltar han i höbärgningen och om vintern med vedhuggning. Synen är ganska nedsatt, men minnet och hörseln är god.

För 75 år sedan

Skogslapparna från Västra Kikkejaur har i dessa dagar varit samlade i Tjatnis vid Baktåive för märkning av årets renkalvar. Därvid har man för första gången tillämpat ett av Gällivarelapparna prövat system vid infångandet av kalvarna. I stället för lasso hr man använt sig av långa spön vars yttersta ända en repögla anbringas och på detta sätt fångades renkalvarna i bakbenen. I Tjatnis håller det på att växa upp en lappstad i miniatyr. Där har nämligen byggts sex kåtor i stil med de som finans i lappstaden i Arvidsjaur, två härbren och tre rengärden.

För 50 år sedan

Flottningen i Piteälven är säkerställd för åtminstone tio år framåt. Flottningsföreningen har i år investerat miljonbelopp på ett nytt automatiskt sorteringsintag vid den sk. Böle-bommen utanför Piteå. Det är en anläggning som i fyra år varit i drift i Skellefteälven men anläggningen blev överflödig då flottningen lades ner i fjol. I år har 3,2 miljoner stockar aviserats men det kan bli mer å grund av vinterns goda avverkningsförhållanden. I fjol sorterade man 1,7 miljoner och det var en reducering från aviserade 2,2 miljoner. Det blev vattenbrist och massor av timmer stannade upp i älven. Allt virke går till ASSI-industrierna. F n är ett 60-tal man i arbete vid sorteringen.

För 25 år sedan

Det blåser förändringens vindar över Rallarmuseet i Moskosel. Till hösten ska hela utställningen byggas om och dessutom kommer en gammal rallarbostad att komplettera museet. Den rallarbostad som inom kort ska finnas intill järnvägsstationen i Moskosel, där Rallarmuseet är inrymt, står i dag i Auktsjaur, mitt emot Konsum. Stugan har skänkts till intresseföreningen i Auktsjaur som i sin tur skänkt den till Rallarmuseet.

I sitt hem utanför Jävre tillverkar Bertil Lundholm nät och sköt åt yrkesfiskare över hela Sverige. Ett arbete han är ensam om att bedriva norr om Stockholm. "Jag gör cirka 1 000 nät om året och enbart i år har jag tillverkat ett 70-tal sköt", säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!