För 100 år sedan
Ett om enastående råhet vittnande nidingsdåd som begicks vid kronojägarbostället Kolerträsk i Piteå sockens markbygd den 6 dennes vid 6-tiden på em. En försvarlig laddning dynamit hade blivit fäst vid kökskammarens östra fönster och bragts att explodera. Vid explosionen krossades 23 fönsterrutor förutom en del av trävirket och brädfodringen. Kronojägare Wallström med barn befann sig i köket, hustrun och minsta barnet voro i ladugården. Detonationen var så kraftig att den hördes 4 a 5 km, Ingen skadades dessbättre. Saken är anmäld för vederbörande åklagare och spaningar efter attentatets förövare pågår, meddelas till Piteå-Tidningen.
För 75 år sedan
Annons: Uppmaskning av strumpor utföres. Lundberg, Mellangatan 6.
Pampigt i Roknäs. Den första hemvårdsgården i älvdalen invigd. Målarmästare I. Nordmark fick hemvärnets förtjänsttecken. Silverplaketter till hr och fru David Karlsson.
Vid Byske husmodersskola hälls avslutning med andra årskursens elever. Bland dem som utexaminerades märkts Olga Lundman, Hortlax.
En trevlig personalfest hölls i stadshotellets festvåning i Piteå, dit direktör V. Hedman, Piteå, inbjudit personalen med damer från sina firmor i Skellefteå och Piteå. Skellefteåpersonalen hämtades i särskild buss och återvände på natten. Sammanlagt deltog ett 75-tal personer i festen som förflöt under gemytlig stämning med tal, allsång och dans till långt fram på småtimmarna.
För 50 år sedan
Piteå älvdals biodlarförening höll årsmöte. Endast sju medlemmar med sju samhällen har noterats under 1971 mot 1950 då 32 biodlare tillsammans hade 103 samhällen. Att intresset är stigande märks på förfrågningar från allmänheten. Till ordförande återvaldes Alvar Dahlbäck, Blåsmark, kassör och sekreterare blev Folke Nilsson, Lillpite. Övriga i styrelsen är Manfred Olofsson, Lillpite, Nils Sundén, Pitholm och Ingemar Petzäll, Piteå.
För 25 år sedan
– Lämna tillbaka altarskåpet! Det kräver Historiska museet i Stockholm i en skrivelse till kyrkorådet i Piteå landsförsamling. Skåpet har tidigare överlämnats till Öjebyns kyrka av museet. Kyrkorådet framhåller i en skrivelse till museet vikten av att altarskåpet, som år från 1700-talet, får vara kvar i Öjebyns kyrka.