Ur vårt arkiv

(Arkivbild)

(Arkivbild)

Foto: Maria Johansson

Familj2021-06-15 05:30

För 100 år sedan

Annons: Tillkännagivande. Då Förvaltaren Carl Bergström på egen begäran frånträtt sin befattning som föreståndare för bolagets såg- och snickerifabrik å Strömsborg, få vi härmed meddela att vi till hans efterträdare antagit Faktor E. Bergman och äger endast han att träffa avtal vid försäljning av bolagets alster samt uppbära likvid för bolagets fordringar. Piteå Såg- och Snickerifabrik.

Hortlax kommunalnämnds ledamöter jämte fruar voro inbjuda till en av nämndens ledamöter hr Alexis Morén i Högsböle. Färden ut företogs med ångaren Kraft. Vid framkomsten välkomnades deltagarna av herrskapet Morén, vilka gästvänliga som alltid bjödo på en utmärkt middag samt kaffe med bröd. Deltagarnas tack till herrskapet Morén framfördes av hrr Berglund och Asplund. Sedan nämnden hållit sammanträde skedde hemresan.

För 75 år sedan

Jordbrukare Åke Engdahl i Korsträsk förlorade en 5-årig häst genom en olyckshändelse av det mera egendomliga slaget. Hästen råkade nämligen bryta halsen så att man, sedan veterinär tillkallats, blev tvungen nödslakta den. Hästen, som för tillfället gick och betade på gården, var tjudrad i en järnlina satte plötsligt av i trav ner mot vägen och reste sig på bakbenen och därvid bar det sig icke bättre att den på något sätt halkade och föll baklänges över ett staket med ovan nämnt resultat. Hästen var försäkrad. Det är tredje gången som hr Engdahl förlorar en häst, 2 under loppet av 6 månader.

För 50 år sedan

Till ny chef för Norrbottensteatern utsågs skådespelaren Åke Lagergren, Stockholm, av teaterns styrelse. Lagergren, som är 41 år och anställd vid Dramaten efterträder George Fant när denne lämnar teatern den 1 juli nästa år.

Fotbollsarenan i Svensbyn blev olycksdrabbad under en match mellan hemmalaget och Hornskroken. I matchens inledning föll 77-årige Frans Lenman livlös ihop vid sidan av planen, troligen drabbad av hjärtslag Lenman var mycket idrottsintresserad och fanns alltid på plats under matcher och träningar. Under ett senare skede av matchen kolliderade hemmaspelaren Anders Berglund så våldsamt med en motspelare att han bröt ett ben.

För 25 år sedan

Det blev en rejäl slant i vinst under 1995 för Arvidsjaur Turism ekonomisk förening. Vinsten uppgick till 95 000 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!