Ur vÄrt arkiv

Ur arkivet: Detta hÀnde den 20 juni.

Ur arkivet: Detta hÀnde den 20 juni.

Foto: Maria Johansson

Familj2022-06-20 03:20

För 100 Är sedan

Ett 30-tal bilar Àro i sommar insatta för trafik pÄ strÀckan Jörn-Arvidsjaur-Arjepluog.

J.O. har lĂ€mnat utan avseende en anmĂ€lan av hemmansĂ€garen Herbert Hayland i JĂ€vrebyn att lĂ€nsstyrelsen i LuleĂ„ i utslag Ă„lagt honom jĂ€mte annan person utgiva 15 456 kr. pĂ„ grund av borgensförbindelse ehuru han ”icke kunde erinrar sig att han pĂ„skrivit borgen frĂ„ga”.

Skandinaviska KreatursförsĂ€kringsbolaget har under maj mĂ„nad utbetalt skadeersĂ€ttning till bl.a. hemmansĂ€g J. Aug. Holm, Öjebyn, för hĂ€st 700 kr.

En rödspÀtta har förirrat sig till övre Bottniska viken och infÄngades hÀrom dagen av en fiskare frÄn Degerön i LuleÄ skÀrgÄrd.

För 75 Är sedan

En kvinnlig representant för ödebygderna i Norrbotten uppvaktade kommunikationsministern, statsrÄdet Torsten Nilsson, i en för sin hemtrakt livsviktig angelÀgenhet. Det var fru Hedvig Olsson i Sakkavara, Arjeplog, som under sin husmoderssemester besökt Stockholm och dÀrvid passade pÄ att för statsrÄdet framlÀgga sin hembys vÀrsta bekymmer, nÀmligen vÀgfrÄgan. Hon hade med sig en skrivelse frÄn byamÀnnen och pÄ deras vÀgnar anhöll hon om statsrÄdets bistÄnd för att fÄ den sÄ livsviktiga vÀgfrÄgan löst.

Älvsbyns municipalsamhĂ€lle har till trĂ€dgĂ„rdsmĂ€staren Elof Markström, Älvsbyn försĂ„lt nĂ€ra 5 000 kvm mark för ett pris av 3 000 kr. OmrĂ„det som Ă€r belĂ€get nĂ€ra PiteĂ„banan skall anvĂ€ndas för anlĂ€ggning av en större handelstrĂ€dgĂ„rd.

För 50 Är sedan

Överflyttningen av Norrbottens museums friluftsanlĂ€ggningar pĂ„ GĂŒltzaudden i LuleĂ„ till Gammelstad Ă€r nu i det nĂ€rmste fullbordad. PĂ„ udden finns nu bara kvar en sjöbod för vilken man inte funnit nĂ„gon lĂ€mplig placeringsort, medan de övriga byggnaderna nu stĂ„r pĂ„ den prĂ€stgĂ„rdsjord dĂ€r LuleĂ„ stad anlades 1621. Flyttningen bör i mycket stor utstrĂ€ckning intressena Piteborna eftersom huvudbyggnaden pĂ„ det nya omrĂ„det, liksom det gamla, Ă€r en typisk PitegĂ„rd som en gĂ„ng var mangĂ„rdsbyggnad pĂ„ Legd-hemmanet i Lillpite

För 25 Är sedan

Bredviksberget ska bli Sveriges snyggaste avfallsanlÀggning och inom ett Är ska den gas som sipprar fram ur 18-metershögen av sopor utvinnas. Det Àr planerna för framtidens renhÄllning i PiteÄ kommun, som enligt miljöchefen ser mycket ljus ut. -Piteborna Àr bra pÄ kÀllsortering. AvfallsmÀngderna minskar hela tiden, sÀger Per-Erik Granlund.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!