Unik bildutställning visas på Silvermuseet

Under torsdagen invigde Silvermuseet i Arjeplog en bildutställning, där fokus ligger på 1920-talets Arjeplog. Vilket Arjeplog mötte Wallquist för 100 år sedan? "Det är spännande att få resa tillbaka i tiden med hjälp av bilderna. Det var hårt slit men även festligheter", säger Malin Brännström, museichef vid Silvermuseet.

Gry Helen Sivertsen, Malin Brännström och Sofia Flinkfeldt öppnade bildutställningen om Arjeplog för 100 år sedan.

Gry Helen Sivertsen, Malin Brännström och Sofia Flinkfeldt öppnade bildutställningen om Arjeplog för 100 år sedan.

Foto: Maria Söderberg

Familj2022-06-27 13:30

I år är det 100 år sedan Silvermuseets grundare doktor Einar Wallquist kom till kommunen som provinsialläkare. Genom ett djupdyk i bildarkivet vill museet i den årligt återkommande programpunkten "Museets gömmor" visa upp det samhälle och de människor som mötte den unga läkaren då han kom till Arjeplog.

– Vi tycker det är viktigt att visa upp vilken plats Arjeplog var då. Det ger oss nya perspektiv på hur livet såg ut efter den pandemi som då hade rasat och på den samhällsutvecklingen som sedan skett. Att Arjeplog fick en fast läkare betydde otroligt mycket för befolkningen, säger Brännström.

"Doktorn" som han kallades i folkmun hade flera viktiga medhjälpare. I arkivmaterialet framgår det att speciellt barnmorskorna var ett enormt stöd, och Wallquist skriver på flera ställen att mycket av sin kunskap, både om vård, bemötande och inte minst om människorna i Arjeplog, fick han genom just barnmorskorna.

– Det har varit en spännande och givande process att gå igenom våra arkiv, säger Gry Helen ­Sivertsen, museiassistent vid Silvermuseet och fotsätter:

– Foton är värdefulla tidsdokument som bär så mycket historia. Det känns jättekul att få visa upp dessa bilder – jag tror många Arjeplogare kommer att uppskatta dem.

Utställningen om Arjeplog på 1920-talet kommer att finnas kvar på Silvermuseet åtminstone fram till årsskiftet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!