– Jag blev inspirerad av kampanjen som vann Guldägget 2011. Det här är ingen ny idé utan har gjorts i flera andra städer. Men för Piteå är det första gången, säger Anja Lundström, ungdomskonsult på Piteå kommun.
Utställningen arrangeras av Ung, kultur, park och fritid och Pite energi, som en del av Piteås 400-årsjubileum. Ungdomar födda -95 till -05 har fått skicka in sina konstbidrag på temat "Pite on my mind". Totalt kom det in 30 verk, en jury bestående av Piteå kommuns konstpedagog Satu Takkinen, Ricky Sandberg, konstkonsulent vid Region Norrbotten och Anders Ådemo, marknadschef vid Pite energi har sedan utsett 15 bidrag.
De har nu printats upp på vinyl och satts upp på elskåp runt om i stan.
– Alla bidrag var så fina! Det är synd att vi bara har 15 skåp som kan användas, säger Anja Lundström som hade höga förväntningar på projektet och är supernöjd med resultatet.
– Jag känner mig så stolt, det är så roligt att unga människor får visa upp sin kreativitet på det här sättet.
En karta visar var alla konstverk finns för den som vill gå en konstrunda. Vid varje elskåp finns också en etikett med en QR-kod, genom att skanna den med sin mobilkamera kan man lyssna på konstnären som berättar om sitt verk.
– Jag hade väldigt mycket idéer, men till sist så kom jag på tanken att avbilda några av de mest kända och ikoniska byggnaderna i Piteå, det som gör Piteå unikt, säger Linn Lundmark om sitt verk "Stad i färg" som hon målat i akvarell.
Hanna Booth tänker sig Piteå stad som en liten "mus" och hennes verk "Den mindre sidan av världen" finns nu att beskåda på ett av elskåpen.
– Det känns jättekul att andra kan gå runt och kolla, genom att scanna kan man också lyssna på oss, men det behöver inte finnas med något ansikte på någon.
Även Henrik Stenbergs verk "En ovanlig syn" har djur som tema, men nu handlar det om en stor elefant som kliver in på Rådhustorget. Inspirationen kommer från annan fotokonst som placerar exotiska djur i stadsmiljöer.
– En elefant på gågatan i Piteå, vad hade hänt, hur hade vi reagerat? säger Henrik som menar att det blir spännande och surrealistiskt att tänka tanken.
Anders Ådemo, Pite energi, uppger att konstverken nu får sitta kvar så länge de ser fina ut.
– Vi tyckte att det var en riktigt spännande ide att vara med på. Att låta ungdomar få pryda vår stad med fin konst. Vi har fått mycket positiv respons.