Udda farkost för fjällvärlden

Den här stora fiskebåten, som på 50-talet byggdes i Piteå och fraktades till Luspebryggan, var en udda farkost för fjällvärlden.

Den här stora fiskebåten, som på 50-talet byggdes i Piteå och fraktades till Luspebryggan, var en udda farkost för fjällvärlden.

Foto: Privat

Familj2022-03-11 10:30

Efter att en tid ha varit föreståndare för Fiskförsäljningsföreningen i Piteå satsade Axel Lundkvist, Djupviken, Piteå, år 1942 på egen partihandel med fisk efter Stora Lulevatten. Bröderna Martin och Sten involverades också.

Basen blev Luspebryggan, där även diversehandel etablerades. Luspebryggan var även en tid en hållplats längs Inlandsbanan, med eget stationshus som revs 1980. Företaget utökades senare med flygverksamhet, men flyttades under 1970-talet till Porjus då Vattenfall höjde dämningsgränsen för kraftverket.

Företaget finns fortfarande kvar och drivs nu av en tredje generation av familjen. I dag är båttransporterna, sjöflyget och fiskgrossistverksamheten avvecklade. Ägarna har satsat på att vara ett renodlat helikopterföretag.

När företaget startade lät Lundkvist 1950 bygga en båt av rätt ovanliga mått i Piteå, under fiskare Göran Stenbergs ledning. Båten transporterades sedan med järnväg till Luspebryggan.

Båten var 10 meter lång, drygt tre meter bred och skulle gå i fraktfart till Jaurekaska. Den skulle även användas för turisttrafik på den cirka fem mil långa sjöresan. Motorn var en tvåcylindrig råoljemotor av Bolinders fabrikat.

Det var också i början av 1950-talet som verksamheten utökades med sjöflyg för att transportera fisk, gods och personer. Som mest har det funnits åtta luftfartyg i verksamheten. 

Serviceverkstad och hangarer var under många år förlagda till Djupviken i Piteå. När sjöflygplanen testades efter islossningen i Fårösundet – inför avresan till Luspebryggan – räknades det att våren hade nått Piteåbygden.

I dag är all verksamhet förlagd till Porjus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!