Två Bogren 100-årsjubilerar

En blev skräddarmästare i Amerika, en annan snickarmästare i Lakafors, Norrfjärden. Bägge med namnet Axel Bogren. Båda gjorde sig kända som skickliga yrkesutövare.

Axel Bogren i Lakafors blev en tongivande politiker i Piteå kommun.

Axel Bogren i Lakafors blev en tongivande politiker i Piteå kommun.

Foto: Privat

Familj2022-04-29 09:00

Axel Bogren, som drog iväg till Amerika, föddes år 1900 och utvandrade från Piteå för 100 år sedan, närmare bestämt i maj år 1922.

Samma år och samma månad som den andre Axel Bogren föddes i Lakafors, och alltså i år skulle ha blivit 100 år.

Skräddarmästaren föddes på Berget i Piteå, eller Berghällan som platsen kallades. I unga år började han som skräddarlärling hos skräddarmästare Jakob Häggström i Piteå. Några år tidigare hade en broder till Axel, den fem år äldre Arthur Bogren, emigrerat till Chicago. 

Skräddarmästare Axel beslutade att följa efter. Efter utvandringen till det nya landet fortsatte han inom sitt yrke och drev där skrädderirörelse. 

I december 1949 avled skräddarmästare Bogren, efter en kort tids sjukdom, på ett sjukhus i Lima, Ohio, i en ålder av 49 år. Han begravdes några dagar senare i Chicago. Hans närmaste var då broder, svägerska och brorsdöttrar.

Axel Bogren i Lakafors blev en tongivande politiker i Piteå kommun. Han avled 1988 i en ålder av 65 år. Han efterlämnade då makan Rut, som han var gift med sedan 40 år tillbaka, och tre barn med familjer.

Bogren i Lakafors kom i mitten av 1940-talet med i politiken, först som SSU-ordförande i Norrfjärden för att sedan hamna i den kommunala beslutsprocessen i dåvarande Norrfjärdens kommun. Där valdes han senare till kommunalnämndens ordförande. 

Vid kommunsammanläggningen 1967 blev Axel Bogren, förutom ledamot i kommunstyrelsen, även fritidsnämndens ordförande. PR-sinnade som han var såg han till att fästa Piteå på kartan i olika sammanhang och var även en av de tongivande när Piteå firade sitt 350-årsjubileum och i Nolia. Han slutade sin politiska bana som kommunfullmäktiges ordförande.

Under många år var han också ledamot av landstinget i Norrbotten.

Lakafors-Bogren var under ett antal år konsumentvägledare i Piteå och gjorde sig då även uppmärksammad inom detta område.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!