Naturskyddsföreningen driver kampanjen "Operation Rädda bina" för en mer bivänlig politik och uppmuntrar till konkreta räddningsinsatser för att rädda vilda bin i Sverige. De senaste åren har nästan 22 000 räddningsinsatser rapporterats. Kommuner från Norrbotten som deltog i projektet ifjol var: Arvidsjaur, Luleå, Jokkmokk och Övertorneå.
– När vi nu för tredje året i rad drar igång vår operation att rädda bin vill vi bygga vidare på det enorma engagemang som väckts i frågan och ta det till nästa nivå. Ohållbara jordbruksmetoder är ett stort hot mot vilda bin och den biologiska mångfalden. Eko är en del av lösningen och skadliga bekämpningsmedel behöver fasas ut, säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare, i ett pressmeddelande.
Några av de största hoten mot bina är skadliga bekämpningsmedel, matbrist, ett förändrat landskap och klimatförändringar. Genom att bygga vildbihotell, göra om delar av gräsmattan till en blommande äng, handla eko i affären och plantera bivänliga blommor har kampanjen under de två första åren lett till 21 896 räddningsinsatser.
Runt en ekologisk gård finns i genomsnitt 30 procent fler arter av växter och djur. Här trivs bin, humlor, fjärilar och andra pollinatörer. Inom det ekologiska jordbruket är naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel förbjudna. Det leder till större artrikedom och blommande landskap, vilket innebär mer föda till bina eftersom det finns fler blommor att pollinera. Årets kampanj fokuserar på minskat användande av farliga bekämpningsmedel och för att öka trycket på politikerna genomförs en nationell namninsamling mot den nuvarande bekämpningsmedelsskatten.
– Vi vet ännu inte omfattningen av den skada som bekämpningsmedel orsakar bin och andra pollinatörer. Därför är en av de viktigaste sakerna vi kan göra är att sluta använda miljöfarliga bekämpningsmedel i jordbruket och ställa om till ekologiskt, säger Karin Lexén.