Trivsamt möte med pratglad legend

Gunder Hägg var en stor dominant i löpning under främst första halvan 1940-talet. Under åren 1941-1945 slog han totalt 16 världsrekord på medeldistans och långdistans och han var närmast omöjlig att besegra för konkurrenterna på löparbanan. Denne pratglade legend fick undertecknad äran att intervjua för i dagarna 30 år sedan i samband med att han tillsammans med ett antal andra kända sportprofiler deltog i en PR-resa för Inlandsbanan som då gjorde ett stopp i Arvidsjaur.

Gunder och gode vännen och tidigare främste konkurrenten Arne Andersson gör sig klara för en forsfärd längs Pite älvens skummande forsar. Båtföraren är förre läraren Arne Berg.

Gunder och gode vännen och tidigare främste konkurrenten Arne Andersson gör sig klara för en forsfärd längs Pite älvens skummande forsar. Båtföraren är förre läraren Arne Berg.

Foto: Nils Widman

Familj2022-07-04 15:00

Att Gunder Hägg, född den 31 december 1918 och uppväxt i den lilla byn Hemsjö i Jämtland, är en av vårt lands främsta idrottslegender råder det inte något som helst tvivel om. Hägg började som 17-åring att satsa på löpning och ganska snart visade han sig vara en talang som efter några år kom att bli mycket svår att besegra på löparbanan. 1941 satte han sitt första världsrekord då han på tiden 3,47,6 vann 1 500 m i SM före värsta konkurrenten på hemmaplan Arne Andersson. Som allra bäst sprang han senare distansen på 3, 43, 0.

Som redan nämnts satte Sveriges främste löpare genom tiderna totalt 16 världsrekord på distanserna 1500 m, 2000 m, 3000 m samt 5000 meter. Gunder Hägg stod på toppen av sin karriär under andra världskriget vilket gjorde att han aldrig fick chansen att delta i de riktigt stora mästerskapen. Han gjorde dock 1943 en bejublad turné i USA där han i konkurrens mot dåvarande världseliten vann alla åtta lopp som han deltog i.

Karriären för Sveriges främste löpare slutade dock på ett mindre lyckat sätt då han 1946 diskvalificerades på ”livstid”. Detta för brott mot amatörbestämmelserna genom att ta emot pengar för att delta i en del tävlingar. Samma öde drabbade för övrigt också hans värste konkurrent och gode vän Arne Andersson.

Det är inte mycket man som lokalreporter på en landsortstidning är ensam om men undertecknad torde ganska säkert vara den ende reporter att haft äran av att tillsammans med löparlegenderna Gunder Hägg och Arne Andersson samt kanotkungen Gert Fredriksson (också han en legendar) som medresenärer sätta sig i en liten gummibåt och åka forsfärd utför Piteåälvens skummande forsar. Med start vid den så kallade Burmabron norr om Moskosel.

Det var också där undertecknad, en solig julidag 1992, fick chansen till en pratstund med den då 72-årige löparlegenden som utan tvekan var en man som utrustats med talets gåva.

Gunder va på ett strålande humör och fastslog att tågresan längst Inlandsbanan och upplevelsen att prova på forsfärd varit både häftigt och spännande.

– Att dessutom nu på gamla dar få göra den här resan tillsammans med min värste konkurrent på löparbanan och genom åren gode vän Arne Andersson är extra trevligt och minnesvärt, menade Hägg som vid vårt samtal erkände att han i sin ungdom nog måste ha varit en ovanligt stor talang då han egentligen inte tyckte det var speciellt trevligt att träna.

Naturligtvis frågade jag honom om hur han upplevde att bli avstängd på livstid mitt i karriären.

– Minns att jag tyckte det var lite löjligt för det handlade ju inte om några stora pengar som varken jag eller Arne fick. Men jag stod ju i alla fall på topp när jag slutade och det är ju inte alla som får göra det, menade Hägg.

Efter karriärens slut drev han en tid sportbutik i dåvarande hemstaden Malmö.

Gunder Hägg avled 2004 vid 85 års ålder. Arne Andersson lämnade jordelivet 2009 vid 91 års ålder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!