Varje påskdag sedan 24 år tillbaka lever dock byn upp igen. Detta som en följd av att byns intresseförening anordnar sin traditionella pimpeltävling ”Påsknappet". En fiskedag med oftast långt över hundra deltagare i alla åldrar både hemvändare och tillresta möter upp. En dag som förutom fisket är att betrakta också som släktträff och hemvändardag och där målsättningen är att den sociala samvaron ska vara minst lika viktig som själva tävlingsmomentet.
Lite intressant historik om Tjappsåive, vars första innevånare härrör sig ända från första delen av 1800-talet, ger vid handen att servicen för byborna var mycket god när det begav sig på främst 1930 och 40-talet.
Från 1936 och fram till 1951 hade byn egen skola. Som mest fanns 1947 hela 23 elever. Efterhand blev barnantalet dock allt för litet så skolan lades ner och de kvarvarande barnen fick åka skolbil till skolan i Moskosel.
I raden av alla nedläggningar sedan ”storhetstiden” kan vidare nämnas SJ:s indragning av bemanningen på byns järnvägsstation sam nedläggningen av det stationära sågverket som båda skedde i mitten av 50-talet. I mitten av 60-talet var det slutsparkat för det fotbollslag som då funnit i byn i några år. Spelarbrist var orsaken. 1969 försvann sedan Tjappsåives egen livsmedelsaffär och i slutet av 1970-talet försämrades servicen ytterligare när indragningen av Tele- och poststationen skedde.
Numera pensionären Thomas Åström är född och uppväxt i byn. Han bodde i många år i Arvidsjaur men är sedan 2014 Tjappsåivebo igen.
– Jag har aldrig ångrat att jag flyttade tillbaka hit igen. Här är lugnt och fridfullt och nu sedan det går att handla livsmedel i Moskosel igen så har det ju blivit mycket enklare för oss vad gäller den biten, tycker Åström som fastslår att påskens traditionella pimpeltävling helt klart får byn att leva upp. Om så bara för en dag.
Thomas Åström minns sin uppväxt i byn som han på alla sätt tycker var bra och minnesvärd. Han ingår nu som pensionär i byns intresseförening och säger att påskens pimpeltävling helt klart är en viktig del i föreningens strävan att anordna aktiviteter som gagnar byns innevånare.
– Vi har också bland annat jobbat hårt för att göra byns tidigare skolbyggnad till en trivsam samlingslokal och viktig mötesplats för alla som bor här permanent eller har fritidshus. Vi jobbar också vidare med att få till stånd bredband i byn, säger han vidare.
Tilläggas kan till slut att i den lilla byn belägen fyra mil norr om Arvidsjaur finns idag två upplevelseföretag som under vinterhalvåret erbjuder hundspannsutflykter.