Heliga trefaldighetsdagen
Hur kan Gud vara en och tre samtidigt? För logiken är treenigheten inte alldeles enkel att begripa. Därför tar vi ofta hjälp av liknelser, till exempel musik: ackordets tre toner blir en klang. Eller geometri: en triangel har tre sidor men är en figur. Om du hittar en bild som hjälper dig att förstå är det ju alldeles utmärkt.
Om du inte riktigt begriper kan det finnas lite tröst i att en av treenighetens poänger är att allt inte går att förstå. Det kan få vara knepigt ibland. Om Gud ska vara Gud behövs ett rätt stort mått av outgrundlighet och obegriplighet, Gud är och måste vara större än våra tankar.
I treenigheten finns framför allt en inbjudan: kom närmare! Till treenighetens sammanhang bjuder Gud in, och för att underlätta för oss väljer Gud att visa sig på olika sätt: som Fadern, Skaparen, som Sonen, Frälsaren och som Anden, Hjälparen. Det är som att Gud vet vad vi behöver olika i olika tider – så varför inte ta vara på det?
Ta vara på det när du sätter dig på altanen med en kopp kaffe och beskådar en strålande soluppgång och grips av livets märkvärdighet och skönhet. Våga tänka: ”nu rör Gud, Skaparen, vid mitt hjärta.”
Ta vara på det när det tar emot, i modet eller i lederna eller samvetet. När tankarna vandrar till djupen, till liv och död, till försoning och förlåtelse, till kors och uppståndelse. Våga tänka: ”nu rör Gud, Frälsaren, vid mitt hjärta.”
Ta vara på det när du ser hur förmågor och resurser blir använda, när relationer djupnar och sammanhang växer, när vi tillsammans åstadkommer det förunderliga. Våga tänka: ”nu rör Gud, Hjälparen, vid mitt hjärta.”
Det är bra om treenigheten utmanar våra hjärnor. Och ännu bättre om den också får landa i våra hjärtan. Gud kommer oss till mötes, för att vi ska komma nära.