Från Piteå deltog Britta och Rainer Lind, Helen Lindbäck, Kerstin Isaksson och Anna-Britta Jonsson.
Två präster från London berättade om en stängd stad från mitten av mars. Då började man direktsända gudstjänsterna via Facebook. Söndagsskolan för barn spelades in. Mellan mars och juni hade man lika många enskilda samtal per telefon som man hade haft öga mot öga under hela 2019.
Alltså nådde man fler personer på kortare tid. Julmarknaden i november blir en gatumarknad utanför kyrkan under två dagar med vakter som ser till att det inte blir någon trängsel. Man går in på ena sidan och ut på andra sidan. Det gäller att söka nya vägar i dessa coronatider.
SKUT är Svenska kyrkans församlingsverksamhet utomlands. Fredrik Juul som kommer från Luleå stift och arbetar på Teneriffa berättade om situationen där.
När serveringen stängdes i våras började man göra matlådor till äldre svenskar boende på ön. Man drack också eftermiddagskaffe tillsammans på Skype. Gudstjänsterna har nu börjat firas.
Varannan vecka i svenska kyrkan och varannan vecka i norska kyrkan som ligger i närheten. Föräldrarna till barnen på svenska skolan står för körsången. Kanelbulleklubben för barn sjunger också på gudstjänsterna. Musikern har även sex elever på enskild pianoundervisning. Vanligtvis är 30 vigslar bokade under vintersäsongen, nu har man tre vigslar inbokade. I mitten av november när det är högsäsong brukar 300-400 besökare komma till kyrkan och kaféet varje dag. Nu väntar man 30–50 besök varje dag så det blir ett stort inkomstbortfall, även på vigslarna.
Just nu pågår insamlingsperioden för Svenska kyrkan i utlandet som avslutas på Alla helgons dag. Svenska kyrkan finns där, när den behövs. Ett socialt nätverk, en trygghet och ett andligt hem.