Lantmätaren som blev bergmästare

Svensbyfödde Jan-Olof Hedström har efter en tids sjukdom avlidit, i en ålder av 79 år. Under många år var Hedström bosatt i Alvik, Luleå, men flyttade för ett par år sedan till Uppsala.

Bergmästare Jan-Olof Hedström har somnat in.

Bergmästare Jan-Olof Hedström har somnat in.

Foto: Sanna Eriksson

Familj2022-09-15 05:00

Efter studier vid Kungliga tekniska högskolan var Jan-Olof Hedström verksam som förrättningslantmätare, med stationeringar bland annat i Piteå, Luleå, Boden och Kalix. 

En tid var han sekreterare i Norrbottensdelegationen för att biträda i frågor om jordbruk, skogsbruk, småindustri och hantverk. Han var även under ett par år biträdande överlantmätare vid länsstyrelsen.

Från 1981 till 1986 var han byråchef och chef för landshövdingens stab i Norrbotten.

1986 till 1997 var han länsråd och landshövdingens ställföreträdare vid Länsstyrelsen i Norrbotten. De landshövdingar som han varit närmaste man och ställföreträdare för var Curt Boström, Gunnar Brodin och Björn Rosengren. Hedström hade då ofta att internt ta ansvar för sammanvägning av motstridiga intressen samt att externt förklara samhällsbeslut.

Han har även varit expert i Regeringskansliet för länsstyrelserna. I Regeringskansliet har han bland annat lett en granskning i tur och ordning av hur fem andra länsstyrelser sköter sin uppgift. Han har varit expert i Minerallagsutredningen, expert i Gränsälvsutredningen, expert i Rymdutredningen samt expert i utredningen om suveränitetsholmarna i Torneälven.

1997 tillträdde han tjänsten som chef för Bergsstaten. En tjänst han hade fram till 2010.

Aldrig förut hade en lantmätare utnämnts av regeringen till bergmästare. Uppdraget hade förut regelmässigt anförtrotts åt bergsingenjörer.

Jan-Olof Hedström hade ett brett intresse och engagemang i varierande samhällsområden

Där inte minst historia i alla former låg honom varmt om hjärtat. Vi hade vid ett flertal tillfällen kontakt med varandra inte minst kring lokalhistoriska spörsmål. Han hade mycket intressant att lära ut. 

Hedström har även författat och varit medförfattare i olika skrifter och publikationer rörande ämnen som gruvnäring, bruk och historia i Norrbotten.

Sista tiden var Hedström anlitad av Sweco AB och som senior konsult hos Fröberg & Lundholms advokatbyrå i Stockholm. 

Jan-Olof Hedström hade även en rad förtroendeuppdrag. Bland uppdragen kan nämnas som ordförande i styrelsen för Föreningen Norden Norrbotten samt ledamot i styrelsen för Föreningen Norden (Sverige), ordförande för Luleå Hembygdsförening, ordförande för Hembygdsföreningen för Alvik och Långnäs, ledamot i Stiftelsen Norrbottens läns forskningsråd, ordförande i styrelsen för Liko AB i Luleå, ledamot i regionstyrelsen för Vattenfall Norrbotten, ledamot i styrelsen för Upec Konsult i Piteå, ordförande för Civilförsvarsförbundet Norrbotten och som ledamot i styrelsen för Föreningen Nordsvenska Hästen Norrbotten 

Han tillhörde EFS i Sörbyakyrkan, Hembygdsföreningen i Svensbyn, Föreningen Norden, Föreningen Nordsvenska Hästen, Pitebygdens forskarförening och Föreningen Pitemålsakademinen.

Annat som är viktigt för honom var jakt och att bygga ett och annat timmerhus.

Han har fått olika utmärkelser som Konungens medalj, 8:e storleken i Serafimerordens band, förtjänstmedalj i silver för nit och redlighet i rikets tjänst, guldmedalj i 6:e storleken.

Sedan 1970 var han gift med Märta, från Ström, Jämtland och de fick tre söner.Jan-Olof Hedström blev änkeman 2015.

Efter studier vid Kungliga tekniska högskolan var Jan-Olof Hedström verksam som förrättningslantmätare, med stationeringar bland annat i Piteå, Luleå, Boden och Kalix.
Efter studier vid Kungliga tekniska högskolan var Jan-Olof Hedström verksam som förrättningslantmätare, med stationeringar bland annat i Piteå, Luleå, Boden och Kalix.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!