Stort miljöengagemang hos skolelever i Sikfors

Eleverna på friskolan I Ur och Skur Forsen, Sikfors, fick ihop tiotalet sopsäckar med skräp under sin skräpplockardag. Tillsammans med bybor och två företag var de nyligen ute för att städa upp det som andra slängt i naturen.

Från vänster: Eleverna Alvin Quvang, Dolph Wahlström, Oliwer Persson, Charlie Ögren, Olivia Nilsson, Emilia Quvang, Alma Renberg, Elise Kemi, Nea Löfgren och Emil Öhman plockade upp  mycket skräp i byn Sikfors.

Från vänster: Eleverna Alvin Quvang, Dolph Wahlström, Oliwer Persson, Charlie Ögren, Olivia Nilsson, Emilia Quvang, Alma Renberg, Elise Kemi, Nea Löfgren och Emil Öhman plockade upp mycket skräp i byn Sikfors.

Foto: Privat

Familj2021-05-18 08:59

Alla klasser deltog från förskoleklass och upp till i fyran. Totalt var det 38 barn som gick kortare och längre sträckor tillsammans med lärare och pedagoger för att leta skräp som lämnats kvar i naturen.

– Det här är ett årligen återkommande projekt som skolan gör. Det som är nytt för i år är att även livsmedelsbutiken och campingen har engagerat sig. Bybor har också varit ute och plockat skräp, säger lågstadieläraren Malin Fessé som var ute med sina elever som går i ettan.

Innan har de jobbat med hållbar utveckling i skolan. Eleverna har fått gå tipspromenader, de har spelat spel och svarat på värderingsfrågor om skräp samt lyssnat på sagor om skräp i havet och var det kommer ifrån.

– Vi har bland annat använt oss av pedagogiskt material från Håll Sverige rent. Jag tror det är lättare för barnen att ta in kunskapen om de får vara ute, se och uppleva. Exempelvis har vi pratat om vad som händer när man kastar ett tuggummi i naturen. Nedbrytningstiden är 25 år. Då brukar vi jämföra med att det kommer att försvinna från naturen först när eleverna är runt 30 år gamla. Det blir väldigt konkret för dem, säger hon.

Förskoleklassen och de som går i ettan har utomhuslektioner på tisdagar.

– Fast man inte ber dem går de och letar och ber om att få skräppåsar. En del elever blir ledsna när de ser att folk har skräpat ned men för en del är det en ren glädje att hålla rent och plocka. Som lärare blir man både glad och ledsen när man hör barnen ropa: "Åh! Det är skräpparadiset eller jag älskar att plocka skräp!". Då finns det sorgligt nog mycket skräp som är på fel plats, säger Malin Fessé.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!