Richard Tellström, som är en av de främsta experterna på matkultur och måltidshistoria, menar att det finns mycket som talar för att just smörgåstårtan skulle vara passande som nationalrätt. Han lyfter bland annat fram att en nationalrätt är en maträtt som bygger på tradition och brukar ha speciella och högtidliga serveringstillfällen vilket stämmer väl in på smörgåstårta.
– Den är verkligen en svensk nationalrätt. Passar perfekt när man vill uppmärksamma familje- och släkthögtider. Den kan fyllas med i princip vad som helst och kan därför med lätthet korsa sig med andra matkulturer, säger han.
Smörgåstårtan är sprungen ur den öppna smörgåsen med olika fina pålägg som redan på 1600-talet var en vanlig förrätt. Den fick sitt stora genombrott på 1940-talet. Till skillnad från sin föregångare blev smörgåstårtan en egen, avgränsad måltid och har sedan dess varit en vanlig festrätt.
Tårtan med matbröd har överlevt flera lågkonjunkturer och tider när människor haft ont om pengar genom att den exklusiva och iögonfallande garneringen ligger på utsidan men kan göras sparsam tack vare sin insida.
– För oss är smörgåstårtan den perfekta nationalrätten eftersom den har en rik historia, kan innehålla nästan vad som helst och förändras i takt med tiden. På så sätt är den alltid relevant, hänger med i mattrender och kan influeras av andra matkulturer. Vi ser fram emot att ta del av alla härliga recept på denna tidlösa klassiker, säger Jenny Jeppsson, Marketing Area Manager vid Polarbröd.