Fiskets guldrush när skreitorsken leker

Skepparen Helge Aronsen på fiskebåten ”Skarstadbuen” skrattade högt när han tittade på mig och reportern Sven Lindblom. "Det är bra att ni matar krabborna" utbrast han när vi låg över relingen och levererade frukosten i det stormiga havet utanför Lofoten.

Torskskallar i 1000-tal. När skreitorsken rensas tas allt tillvara. Extraknäckande skolungdomar skär ut delikatessen torsktunga och skallarna mals sedan till fiskmjöl.

Torskskallar i 1000-tal. När skreitorsken rensas tas allt tillvara. Extraknäckande skolungdomar skär ut delikatessen torsktunga och skallarna mals sedan till fiskmjöl.

Foto: Gunnar Westergren/gunnarwestergren.com

Familj2022-03-15 13:00

Det är april månad 1978 och vi är utsända från Piteå-Tidningen för att göra reportage inför årets turisttidning ”Polarrutten” som gavs ut över hela Nordkalotten.

Kvällen innan hade vi anlänt till Hamnöy som är den ostligaste av Lofotsöarna. Båtlaget vi följde bestod av tre fiskare som denna dag plockade in en rekordfångst på 5 000 kilo skreitorsk, som lever sitt liv i Barentshav och vandrar till norska Atlantkusten för att leka. 

Priset vid leverans var det året fyra kronor kilot vilket innebar att dagsfångsten var värd 20 000 konor, en summa som delades lika mellan besättningen. Båten tog en andel så dagsinkomsten den dagen blev 5 000 kronor. Det var en stor summa 1978 även om arbetsdagen började 06:00 och slutade 23:00.

Yrkesfiskarna hade ett tungt och farligt jobb inte minst när stormen ven på öppet hav, då gällde det att komma snabbt in i hamn. Året innan PT besökte Hamnöy hade en hel besättning på sju personer och deras fiskebåt försvunnit spårlöst i en storm. 

Den dagen vi följde med blåste det upp rejält vilket gjorde att fisket avbröts vid lunchtid. Höga vågor gjorde att vi åkte ”hiss” 10 meter upp och ner på det stormiga havet. Då hjälpte inte våra sjösjukepiller som vi införskaffat.

Väl tillbaka i den vackra fiskehamnen och i vår ”Robur” (hus på pålar ut mot fjorden) kom matlusten tillbaka och vi bjöds på stekt torsktunga med potatis och lingonsylt.

Se och läs mer om Lofotsfisket på min jubileumssajt: gunnarwestergren.com

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!