Skidtjejer tog SM-guld i skidstafett för 69 år sedan

Hildur Hellman, Inga-Britt Löfmark och Gunnel Israelsson var tre inlandstjejer som år 1953 tog skidsverige med häpnad när de oväntat erövrade SM-guld i skidstafetten över 3x7 kilometer i värmländska Filipstad. En av åkarna i guldgänget, den nu 91-åriga Hildur Hellman, minns uppståndelsen efter loppet och vilken glädje de tre åkarna kände.

Hildur Hellman visar upp de två anspråkslösa guldplaketter hon fick för sina två SM-triumfer under första halvan av 1950-talet.

Hildur Hellman visar upp de två anspråkslösa guldplaketter hon fick för sina två SM-triumfer under första halvan av 1950-talet.

Foto: Nils Widman

Familj2022-02-07 09:55

Som redan nämnts har snart sju decennier gått sedan Arvidsjaurs dåvarande kvinnliga skidess Hildur Hellman, Inga-Britt Löfmark och Gunnel Israelsson åkte hem SM-guldet i skidstafett i IFK Arvidsjaurs klubbfärger.

Inlandstjejernas seger betraktades som mycket överraskande. Ingen hade trott att storfavoriterna Selånger, som då hade ett mycket namnkunnigt skidgäng, skulle missa guldet.

undefined
Blomsterhyllade stafettguldtjejer 1953, Hildur Vesterlund, Inga-Britt Löfmark och Gunnel Israelsson.

Racksundsfödda Hildur Hellman (som då hette Vesterlund i efternamn) minns ännu med välbehag inlandstjejernas oförglömliga stafettguld.

– Efteråt fick vi motta många gratulationstelegram. Vi hyllades även på järnvägsstationen när vi anlände hem i rälsbuss. För egen del fick jag som extra belöning till och med ledigt en hel dag från jobbet med full lön, skrattar nu 91-åriga Hildur.

Hon var den som åkte första sträckan där favorittippade Selånger hade satt sin allra bästa åkare.

– Minns att jag växlade över som sträcktrea till Inga-Britt Löfmark, säger Hildur.

undefined
Renskötaren Gunnel Omma var den i guldtrion som fick de bästa individuella framgångarna i skidspåret. Som 19-åring 1954 blev hon bland annat SM-tvåa i milloppet.

På den andra sträckan gjorde Löfmark sedan ett kanonlopp och förde upp Arvidsjaurslaget till tätplatsen inför slutsträckan. Gunnel Israelsson (numera Omma i efternamn) förvaltade på slutrundan ledningen på bästa sätt och såg till att inlandstjejerna vann guldet med god marginal och slog flera etablerade lag.

undefined
Hildur Hellman visar upp de två anspråkslösa guldplaketter hon fick för sina två SM-triumfer under första halvan av 1950-talet.

Hildur Hellman minns vidare att hon och övriga skidtjejer i Arvidsjaur under denna tid tränade och tävlade ganska ofta.

- Men det är klart jämfört med dagens mått mätt var nog vår träningsdos ganska låg. Men man måste förstås betänka att vårt idrottande endast var en fritidssysselsättning som vi höll på med på kvällarna efter jobbet, klargör hon.

Efter guldet i Filipstad fortsatte framgångarna året därpå för de tre skidtjejerna. Vid SM som 1954 gick i Lycksele lyckades trion åka hem ännu ett SM-guld. Nu ett lagguld i milloppet.

Skidguldet till trots fick dock Hellman sina idrottsligt största meriter sommartid på löparbanan där hon i flera år tillhörde landets elitskikt. 1961 blev hon exempelvis SM-tvåa på 800 m vid tävlingar på Stockholms stadion.

Hildur är den enda av 50-talets guldtjejer som fortfarande finns kvar i Arvidsjaur.

Nu avlidna Inga-Britt Löfmark (1929-2019) levde många år i Arjeplogstrakten medan Gunnel Omma sedan länge är hemmahörande i Hemavan.

Renskötaren Gunnel, nu 88 år, var också den i guldtrion som fick de bästa individuella framgångarna i skidspåret. Hon blev bland annat som 19-åring 1954 SM-tvåa i det individuella loppet i Lycksele över 10 kilometer.

Tilläggas bör förstås att även tre Arvidsjaursåkare i modern tid lyckats med bedriften att greja SM-medalj i skidstafett.  Ski Team-åkarna Karin Nilsson, Kicki Eskilsson och Erika Brännström fixade nämligen ett stafettbrons år 2000 vid det SM som då hölls i Östersund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!