Missionshusföreningen växer så det knakar

Medlemsantalet i Sjulsmarks Missionshusförening är uppåtgående och ordförande Rubert Pettersson är glad över att byborna visar engagemang. "Vi har gått från 6 till 30 medlemmar på en vecka", säger han.


Rubert Pettersson, ordförande för Sjulsmarks Missionshusförening, gläds över att de nått ut till så många bybor.

Rubert Pettersson, ordförande för Sjulsmarks Missionshusförening, gläds över att de nått ut till så många bybor.

Foto: Hans Wikberg

Familj2022-01-28 13:00

För drygt tre år sedan lade EFS ner sin verksamhet i missionshuset i Sjulsmark. Då tog Sjulsmarks Missionshusförening över. Ordförande Rubert Petterson tycker att huset har blivit en fin samlingsplats för byborna.

– Det har alltid funnits en separat husförening som förvaltar missionshuset. Vi har fortsatt med lite barnverksamhet och barndop. Jag tänkte att det var dumt att bara låta huset vara. Nyligen delade vi ut flygblad i byn och jag tror att det är det som gjort att många vill bli medlemmar. Man vill att huset ska bevaras, säger han.

undefined
Rubert Pettersson, ordförande för Sjulsmarks Missionshusförening, gläds över att de nått ut till så många bybor.

För cirka två år sedan ställde byamännen upp och betalade renovering av husgrunden.

– Den höll på att falla ihop. Vi var väl en 7-8 gubbar från byn som var där. Sedan fick eleverna från Strömbackaskolan komma hit och jobba i två dagar som ett projekt. Resultatet blev perfekt, säger Petterson.

I olika i omgångar har man funderat på vad man ska göra med huset men Rubert Petterson berättar att det ändå har flutit på bra.

– Vi har haft julgröt, gudstjänst, något dop och någon vigsel. Mest är det kvinnor som kommer för att hjälpa till. Fönstren måste ju putsas och de har också varit med och kokat gröt, säger han.

Att det mestadels är äldre som engagerar sig ser han inte som något problem.

– Det kommer ju nya äldre med tiden, så det brukar lösa sig. (skratt)

När pandemin lättar planerar de att kunna servera lättare luncher.

– Är man dagledig eller pensionär kan man komma hit och äta och umgås. Men när vi kan komma i gång beror på smittspridningen.

I styrelsen finns nu fem personer. Ordförande, sekreterare, kassör och två ledamöter.

– Vi har även fått ihop två revisorer. Stadgarna är från 70-talet reviderade någon gång. Där står det bland annat att huset i första hand är en gudstjänstlokal, men att den kan användas i studieverksamhet eller till möten, men inte politiska möten, säger han.

undefined
Missionshuset i Sjulsmark invigdes någon gång i början av 40-talet.

Nu gäller det att försöka fylla huset med aktiviteter på något sätt.

– Vi samarbetar med Svenska kyrkan. Men vill andra kyrkor nyttja huset så är vi öppna för det, säger han.

Om allt går enligt planerna tänker de genomföra en speciell gudstjänst.

– Vi vill hålla den på Pitemål. Jag har pratat med Pitemålsakademien om detta för en tid sedan. Nu väntar vi bara på att man kan börja umgås igen, säger Rubert Petterson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!