Sensommarens stora nöjesevenemang i Piteå

Barnens Dag i Piteå var under många år sensommarens stora nöjesevenemang i Piteå, men tog slut 1950 i samband med att föreningen upphörde.

Ett tidigt karnevalståg. Skylten berättar att det rör sig om BD-bilstation som erbjuder lyxvagn, öppna såväl slutna. ”OBS! Samtal med föraren vare förbjudet. Släpvagn medföljer” förkunnar skylten vidare.

Ett tidigt karnevalståg. Skylten berättar att det rör sig om BD-bilstation som erbjuder lyxvagn, öppna såväl slutna. ”OBS! Samtal med föraren vare förbjudet. Släpvagn medföljer” förkunnar skylten vidare.

Foto: PT/Arkivet

Familj2022-02-19 15:30

Piteå idrottsförening tog då vid med sina höstmässor vid Strömsundskanalen, som också efter många år är ett minne blott.

PIF-mässorna kallades också skämtsamt för ”Pissmässorna”, då det många gånger vilade regntunga skyar över arrangemanget.

Såväl under Barnens Dags-tiden som PIF-mässornas tid firades det i Piteå med nöjesfält som erbjöd olika åkattraktioner, karnevalståg, kabaré, tombolor, serveringar av olika slag och försäljning. Dessutom anordnades ofta dans och uppträdanden med både lokala och riksbekanta kändisar.

I Piteå, men även i Älvsbyn, fanns under många år, en Barnens Dags förening. Arvidsjaurs barnkoloniförening inledde 1948 sina Barnens Dags-arrangemang.

I Piteå genomfördes Barnens Dag under en lördag–söndag, oftast i början av september. Vid kanalen och i det så kallade Klapphuset bjöds på kaffekonsert. Vid kanalområdet anordnades även marknadsliv, dans, kabaré och praktfyrverkeri. Vid något tillfälle bjöds det kvällstid även på ”Älvdans i skogsbrynet” Dessutom anordnades karnevalståg som gick genom centrala staden. Hela dagen såldes överallt i Piteå lotter, en speciell BD-tidning och BD-ballonger.

Målet för Barnens Dags-föreningarna var att samla in pengar för att kunna erbjuda fattiga och sjukliga barn vistelse på barnkoloni några veckor under sommarhalvåret. Den största inkomstkällan för föreningen var Barnens Dags-festligheterna som leddes av Barnens Dags-generaler. Den sista i raden av generaler i Piteå var rektor Anton Krook.

Redan i slutet av 1800-talet bildades de första Barnens Dagsföreningarna i Sverige. Första gången Barnens Dag anordnades var 1901 i Grängesberg.

Barnens Dagsfester inleddes i Norrbotten under tidigt 1900-tal. Först ut var Boden. I takt med att välståndet i landet ökade försvann de flesta Barnens Dagsföreningarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!