Det kan vara hyresrätter, bostadsrätter, kollektivhus eller små radhus och det ska finnas gemensamhetslokaler till exempel sällskapsrum, restaurang, träningslokal, övernattningslägenhet samt grönområde och bilpool. Kort sagt; boenden som underlättar för gemenskap och tillhörighet.
Det finns en mängd positiva fördelar för alla om vi får gemensamhetsboenden i kommunen konstaterade Sara Dahlberg, ordförande för SPF Häggen.
I dag sitter många seniorer i stora hus som skulle passa bättre för barnfamiljer. Men för att vi seniorer ska vara villiga att flytta från våra billiga boenden till något som är mindre och dyrare, måste det vara lockande för oss att sälja. Får vi gemensamhetsboenden skulle fler villor komma ut på marknaden och barnfamiljer vill ju utan tvekan helst bo i villor. Ska Piteå kunna växa, måste det finnas attraktiva bostäder för barnfamiljer. Det blir helt enkelt en win-win situation för alla parter.
Vi vet att ensamhet är den största hälsorisken bland äldre, fortsatte Lisbeth Lindmark, ordförande i SPF Rönnen. Den naturliga gemenskapen man har via arbetet, försvinner ju vid pensionering. Många av oss seniorer är också ensamstående. Med gemensamhetsboenden ser vi att vi kan hjälpa varandra och också få till den gemenskap med andra människor som vi alla behöver och vill ha. Vi tror också att behovet av hemtjänst kan fördröjas, eftersom i ett gemensamhetsboende blir det naturligt att hjälpa varandra. Bara detta blir en stor vinst för kommunen.
Kommunen säger sig stå för mångfald. Det måste också innebära en mångfald av olika boenden. Vi är ju alla olika och har olika behov och viljor. Det allmännyttiga bostadsbolaget Pitebo borde gå i bräschen för den här typen av boenden. Vi seniorer anser att området där de så kallade barnrikehusen på Djupviksgatan ligger är ett utmärkt ställe att börja på. Vi som seniorer ser heller ingen motsättning med Pitebos krav på affärsmässighet och att erbjuda boenden som kunderna efterfrågar. Vi vet alla att marknaden styr.
Många seniorer är friska, pigga och känner stor aptit på livet. Att det stämmer kunde man konstatera på det livliga samtalet.
Vi seniorer vill fortsätta med en aktiv livsstil så länge som möjligt och gemensamhetsboende skulle göra det möjligt, hävdade Sara Dahlberg. Det handlar till syvende och sist om livskvalitet. Att det sen innebär vinster för kommunen på andra områden, är grädde på moset.
I det här sammanhanget är det viktigt att poängtera att det inte rör sig om SÄRBO (Särskilt boende). I den frågan har vi redan en representant i KPR (Kommunala Pensionärsrådet).
Med på mötet var även fastighetsutvecklaren Ulf Robertson som berättade att det finns icke-lokala fastighetsbolag som är intresserade av att bygga gemensamhetsboenden för seniorer. Det som fattas för att kunna bygga är lämplig tomtmark.
Patric Lundström lyssnade intresserat på gruppens önskemål och synpunkter. Patric delade också vår uppfattning att det behövs olika former av boende. Att få fram fler villor ser han naturligtvis positivt på. Kommunalrådet lovade att ta med sig frågan om gemensamhetsboende vidare.
PRO Öjebyn representerades också på mötet.
Som avslutning konstaterades att 30 procent av de röstberättigade, består av personer som är 65 år och äldre. En maktfaktor med andra ord.
Hela mötet gick i en positiv anda och avslutades med att alla deltagare uttryckte hopp inför framtiden.
Sara Dahlberg, ordförande SPF Häggen
Lisbet Lindmark, ordförande SPF Rönnen