Se upp för invasiva arter

Lupiner, vresros, skunkkalla och parkslide. Länsstyrelsen i Norrbotten ger några tips på hur invasiva främmande arterna kan undvikas att spridas av oss människor i sommar.

Blomsterlupinen utgör ett hot mot biologisk mångfald då den konkurrerar ut växter i de miljöer som den trivs i, som till exempel vägkanter och järnvägsbankar.

Blomsterlupinen utgör ett hot mot biologisk mångfald då den konkurrerar ut växter i de miljöer som den trivs i, som till exempel vägkanter och järnvägsbankar.

Foto: Ebba Palmlöf

Familj2020-07-28 17:00

Nu är sommaren här och möjligheten ökar för att du kan träffa på invasiva främmande arter. Arter som orsakar stora problem för den biologiska mångfalden, då de tränger ut våra inhemska arter och förändrar ekosystem. De kan också medföra stora kostnader för samhället.

Invasiva främmande arter kan lätt spridas omedvetet av oss människor så det gäller att ha koll. Länsstyrelsen listar några av de vanligaste situationerna när invasiva främmande arter lätt sprids:

Växtavfall från din trädgård

Släng aldrig sådant i naturen eller på din kompost! Växtarter som i dag verkar beskedliga kan bli snabbt invasiva när klimatet blir allt varmare.

Lägg istället växt- och trädgårdsavfall i plastpåsar/plastsäck och förslut noga. Små mängder kan du kasta i hushållsavfallet (brännbart), har du större mängder så kolla med din återvinningscentral var du kan lämna det. Växtdelar kan också blötas ned och förvaras i plastpåse/säck tills det ruttnat och är helt dött.

Transportera växtavfall

Transportera inte växtavfall i öppet släp till återvinningscentralen! Växtdelar och frön kan ramla av och ge upphov till nya lokaler med invasiva främmande arter.

Lägg istället växtavfallet i säckar som försluts, alternativt noggrann täckning av släpet inför transporten.

Vatten från akvarier

Töm inte ut akvariet i sjöar och vattendrag. Då finns det risk att invasiva främmande växter och djur kommer ut i naturen.

Lägg istället akvarieväxterna i hushållssoporna som brännbart. Omplacera djuren om det går, avliva dem annars och lägg i hushållssoporna som brännbart. Häll vattnet i blomrabatten eller på tomten.

Utplantering av fisk

Sätt aldrig ut fisk, kräftor, musslor eller växter i sjöar, vattendrag eller havet! Dels är det förbjudet dels kan de, förutom att tränga undan andra arter, också sprida sjukdomar och parasiter till dessa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!