I Sverige bor tre av fyra barn, eller 75 procent av alla barn under 18 år, tillsammans med båda sina föräldrar. Det visar färsk statistik från Statistiska Centralbyrån, SCB.
Vart fjärde barn, eller omkring 540 000 barn, bor tillsammans med en av sina föräldrar. Bland de föräldrarna är det vanligast att vara ensamstående, alltså att man inte bor ihop med någon, men många har också en sambo. Sambon blir då barnets bonusförälder.
Av de barn som bor ihop med en av sina föräldrar har 215 000, eller 40 procent, minst en bonusförälder. 9 procent har två bonusföräldrar.
Nära vart femte barn bor med en ensamstående pappa eller med en mamma och hennes sambo, alltså barnets bonuspappa. Ungefär vart tjugonde barn bor tillsammans med sin pappa och bonusmamma.
Barnen kan också ha syskon, både i den familj där de är folkbokförda och hos sin andra förälder. Av de barn som inte bor med båda sina föräldrar har 80 procent syskon hos minst en förälder. Då räknas både hel-, halv-, och bonussyskon. Av barn som bor tillsammans med båda sina föräldrar har 85 procent minst ett syskon.
Fakta om statistiken: Uppgifterna bygger på SCB:s Barn- och familjestatistik, Befolkningsstatistik och Undersökningarna av levnadsförhållanden (ULF/SILC).