Livsstilen är lika med våra vanor som leder till ohälsa och sjukdom. Hur vi lever våra liv påverkar hur vi mår. Tre starka riskfaktorer är höga blodfetter, rökning/nikotin och psykosociala faktorer och för att minska risken för hjärtinfarkt är det viktigt att ändra sin kosthållning.
Bland annat ska man äta mycket grönt, fisk och fullkorn samt inta måttligt med alkohol. Regelbunden fysisk aktivitet rekommenderas. Den som drabbats av hjärtinfarkt bör träna minst 6 timmar per vecka. Stress är också en negativ riskfaktor. Man bör tänka på att ta sig tid för vila och rekreation, vistas i naturen, umgås med dem man tycker om, lära sig säga nej. Sömnbrist är en ny folksjukdom och kan påverka trötthet, smärta, depression med mera.
Norrbotten har flest invånare som insjuknar i hjärtinfarkt. Det kan bero på arvsanlag, traditionella industrin som finns här uppe i norr, men även kylan kan vara en bidragande orsak. Den vecka då flest insjuknar i hjärtinfarkt i Sverige är julveckan och då drabbar det mer kvinnor än män.
Efter att köksgruppen serverat deltagarna kaffe och en god smörgås informerades det om att föreningen avser att skriva till Regionen och fråga om varmvattenbassängen vid Piteå sjukhus kommer att öppnas eller ej. HjärtLung arbetar för att medlemmarna ska ha tillgång till bad för att inte återinsjukna.
Ordföranden avslutar därefter mötet med att tacka alla deltagarna som kommit.