Region Norrbotten utvecklar sitt jämställdhetsarbete

Region Norrbotten är en av fem regioner som under två år deltagit i satsningen Modellregioner. Syftet är att utveckla jämställdhetsarbetet.

Linda Frohm (M), regionråd är nöjd med Region Norrbottens medverkan i projektet Modellregioner, med syfte att utveckla jämställdhetsarbetet. (Arkivbild)

Linda Frohm (M), regionråd är nöjd med Region Norrbottens medverkan i projektet Modellregioner, med syfte att utveckla jämställdhetsarbetet. (Arkivbild)

Foto: Anders Alm

Familj2021-01-04 22:00

Bakom satsningen står Sveriges kommuner och regioner, SKR som i december förra året arrangerade en nationell konferens.

I Modellregioner-projektet, en utveckling av det tidigare projektet Modellkommuner, utvecklar medverkande regioner sitt jämställdhetsarbete. Det sker genom att systematiskt jämföra sina arbetssätt med varandra.

Lärandet tas tillvara i respektive region genom förbättringsarbeten på hemmaplan.

− Vi har kommit en bra bit i arbetet med att säkerställa en jämställd service till kvinnor och män, flickor och pojkar, säger Linda Frohm (M), regionråd i Norrbotten.

Hon anser att det är självklart att regionen ska ge invånarna likvärdig service oavsett kön och att resurserna ska fördelas jämställt. 

– Den här satsningen har hjälpt oss att få in ett jämställdhetsperspektiv i ledning och styrning, vilket höjer kvaliteten i verksamheten. Vi har fått till ett bättre helhetsgrepp i uppdraget att jämställdhetsintegrera organisationen, säger Linda Frohm.

Varje region har en arbetsgrupp där politiker, chefer, strateger och controller finns med i varje steg.

Regionernas resultatrapporter visar att alla regioner har en tydlig strategi för att förankra arbetet i styrning och ledning. En rad politiska beslut är fattade vilket gett avtryck i olika typer av dokument och uppdrag, något som bäddar för kommande implementering och förändrade arbetssätt.

− Vi är särskilt nöjda med att vi fått till ett bra internt samarbete där vi fördelat jämställdhetsfrågorna på fler personer. Viktigt är också att vi fått till jämställda beslut i organisationen och en bra integrering av jämställdhet i flera styrande underlag, säger Linda Frohm.

Hon tycker också att Region Norrbotten har lärt sig mycket om både ledarskapets och kulturens betydelse för jämställdhetsfrågornas utveckling.

– Det har blivit ännu tydligare att jämställdhet är ett kunskapsområde där vi måste hålla i och vara tålmodiga. Det är ett komplext område som kräver både kunskap och god förankring. Dessutom är den politiska efterfrågan på resultat av största vikt, säger Linda Frohm. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!