I svenska kyrkor finns i dag runt 3 400 orglar, vilket gör Sverige till ett av världens mest orgeltäta länder per capita. Det är ett unikt kulturarv som förvaltas och utvecklas av landets 2 000 kyrkomusiker. Samtidigt är trenden att färre elever söker sig till landets kyrkomusikaliska utbildningar och kommande år väntar stora pensionsavgångar bland kyrkomusiker.
För att möta behovet av nyrekryteringar lanserar nu Svenska kyrkan en aktionsplan, "Organister i framkant". Planen löper under tio år och kommer att omfatta en mängd insatser och aktiviteter.
Tre målsättningar har formulerats:
* Varje församling i Svenska kyrkan ska bjuda in alla nioåringar till orgelupplevelser.
* Varje kyrkomusiker i Svenska kyrkan ska undervisa i genomsnitt en orgelelev.
* Varje församling ska bjuda in till orgelaktiviteter för att visa på instrumentets möjligheter.
De tre målsättningarna ska uppfyllas varje år under tiden projektet pågår. Ett nätverk av kyrkomusiker har bildats i stiften som ska ge stöd och inspiration till församlingarna. Även en ny webbplats ska lanseras.
Projektet sker i samverkan med Göteborgs internationella orgelakademi.
– Vi vet att det finns ett stort intresse och fascination för orgeln, men också en stor respekt och kanske en osäkerhet inför att instrumentet finns i ett så tydligt kyrkligt sammanhang. Med Organister i framkant bjuder vi in till att lära känna orgeln på nya sätt och vi lyfter kyrkomusiker som ett framtidsyrke med stora möjligheter, säger Marit Torkelson, projektledare och handläggare för kyrkomusik på kyrkokansliet i Uppsala.