Årsmötet leddes av Brith Fäldt. Efter att verksamhetsberättelse och ekonomisk rapport föredragits kom revisorernas utlåtande. I revisionsberättelsen påpekades att underskottet på 25 224 kronor visar på en oroande utveckling. Det är bra att många aktiviteter har kommit igång igen efter corona-pandemin. Fler aktiviteter kan, tillsammans med höjda medlemsavgifter för år 2024, bidra till ett noll- eller plusresultat. Årsmötet beviljade styrelsen ansvarsfrihet, i enlighet med revisorernas förslag.
Årsmötet valde ordförande, en ledamot och en suppleant till styrelsen. Efter årsmötet och efterföljande konstituering ser styrelsen ut så här: JaanEric Lundqvist (ordförande, 2 år), Leif Lidman (ledamot och vice ordförande 2 år) samt Inger Brandell (suppleant 1 år) som alla valdes vid årsmötet. Övriga i styrelsen är Kurt Johansson (sekreterare), Kjell Olofsson (ledamot), Margareta Bodin (kassör), samt Ann Nilsson (suppleant). Till revisorer valde årsmötet Ulf Holmberg (omval) och Eva Lundström (nyval) för ett år. Revisorssuppleant såväl som valberedning kunde inte besättas vid årsmötet. Styrelsen fick därför till uppgift att försöka besätta posterna.
Vid årsmötet meddelades att Maiken Arvidsson kommer att få Släktforskarförbundets diplom och förtjänsttecken i silver som ges till personer som gjort viktiga insatser inom lokalföreningen. Motiveringen är ”Majken har med sin hängivenhet, gedigna kunskap, sin vilja att dela med sig av den samt med sin känsla för ordning och reda betytt mycket för Pitebygdens Forskarförening”.
Efter avslutade förhandlingar gavs en inblick i föreningens pågående projekt. Ulf Jonsson berättade om den uppdatering som görs av ”Pite-anor”. Ulf Holmberg tog vid och berättade om en helt ny digital produkt som håller på att tas fram. Produkten har sitt fokus på avskrifter av domböcker för tiden 1600-talet till 1700-talet, samt bouppteckningar från 1700-talet till 1800-talet. Domböcker och bouppteckningar kommer från Piteå Häradsrätt och Piteå Rådhusrätt. Därutöver ska flyttningsintyg över inflyttade till Piteå landsförsamling under 1700-talet också finnas med.
Kvällen avrundades med en visning av ”Piteborgare”, den senaste produkt som föreningen tagit fram. Den rymmer information om de borgare som fanns i den nya och gamla staden under perioden 1621-1812. Det gedigna materialet omfattar ungefär 10 000 personer och har tagit tio år att färdigställa. Sökningar kan göras på tomter, på enskilda personer och på vad som står skrivet om dem i både mantalslängder och domböcker. Därigenom ges en intressant bild av människors liv under tidsperioden.
Olof Andersson Strand och Ulf Holmberg visade pedagogiskt på olika sökmöjligheter genom att ta fram uppgifter om personer som bott i det kvarter där årsmötet hölls, det vill säga kvarteret Stadsvapnet. De som deltog fick bland annat följa Olof Johansson från Porsnäs, som blev rådman och senare borgmästare i Piteå, samt den tyskfödde Henrik Johan Tanck, som kom att bli apotekare i Piteå. Det blev en mycket i givande avslutning på mötet.