Han tycker det är viktigt att dela med sig av bygdens historia till yngre generationer.
– De som är unga och växer upp i dag förblir historielösa om inte "vi som var med förr i världen" berättar hur det var, säger Östen Berglund.
Egentligen skulle han skriva en bok om Piteå taxis historia, där han under 18 år varit vd. Men så föddes en annan tanke och för tre år sedan började han skriva ned anteckningar fritt ur minnet.
– Sommaren 2019 började jag skriva på allvar. Jag ville berätta om sågverks- och massaindustrin i Munksund och alla andra livskraftiga företag som kunde livnära sig där och hur jag så småningom i vuxen ålder startade min egen taxirörelse ÖB:s taxi HB, berättar han.
Brukssamhället gav livet en speciell prägel genom den arbetskraftsinvandring som kom från byarna runtomkring minns Östen Berglund.
– Att växa upp i centrala Munksund från fyra till 15 års ålder var en rolig tid i livet. Området var barnrikt så det fanns mycket att utforska. Vi hade fyra livsmedelsaffärer, två kiosker, fyra kaféer och en bokhandel. Det fanns även ett sjömanshem, dit sjömännen kom för att fördriva dagarna med bordtennisspel i väntan på att båten skulle lossa från kaj. På den tiden låg hamnen i Munksund och inte ute vid Haraholmen, säger han.
Jobbet som yrkeschaufför har gjort att Östen Berglund vet var många Piteåbor bor.
– Man blir som en gps-dator i huvudet när det gäller adresser och människor. Det bästa med jobbet som yrkeschaufför har varit att jag har fått träffa så många fina människor och fått höra om många livsöden. De som åker långt vill inte att man ska sitta helt tyst. De vill dela med sig.
En extra minnesvärd körning var när han skjutsade hem en lastbilschaufför som ramlat ur hytten och spräckt skallen i Jävre. Mannen vårdades en tid på Piteå lasarett och när han var färdigbehandlad körde Östen hem honom till Rengsjö i Hälsingland i en sjuktransportbil som han ägde.
– Det blev en tripp på 128 mil. Vi hade väldigt trevligt under färden och vi hann prata om allt. När vi kom fram blev jag bjuden på en god middag och sen åkte jag hem. Det äventyret och många fler skriver jag om i min bok, berättar han.
Att skriva har inte gått helt lätt alla dagar. Men hans sambo Berit Ölund har korrekturläst, stöttat och peppat honom genom hela processen. För två veckor sedan släpptes boken som har tryckts i 200 exemplar.
– Jag tar alltid med mig en bok när jag promenerar in till stan och jag har redan sålt över 100 exemplar. Ibland finns det fördelar med att känna så många människor som jag gör, säger Östen Berglund.