Piteåkvinnor arrangerade bagarstugebak

PKF – Piteå Kvinnliga Företagare & PiteKvinnor med Framåtanda erbjöd för fjärde året i rad sina medlemmar att prova på bakning i bagarstuga.

Ann-Christine Blombäck (t.h.) och Karin Lagesen (t.v) blandar ingredienser och gör deg som sedan blir till fina mjukkakor.

Ann-Christine Blombäck (t.h.) och Karin Lagesen (t.v) blandar ingredienser och gör deg som sedan blir till fina mjukkakor.

Foto: Eva Lundqvist

Familj2023-12-18 07:30

Gerdh Nilsson, Böle Hembygdsförening, delade med sig av erfarenheter, recept och instruerade de fyra bakgrupperna, 4 deltagare i varje grupp, totalt 16 deltagare, bakning i bagarstuga.

undefined
Gerdh Nilsson, Böle Hembygdsförening, instruerade f.v. Iréne Lidström, Ann-Christine Blombäck och Karin Lagesen i hur man kavlar degen till fina, runda, naggade mjukkakor som sedan ska jäsa innan de gräddas i den vedelduppvärmda ugnen.

Bakningen ägde rum i Böle Bagarstuga. I tre av bakgrupperna bakades enbart mjukkaka och i den fjärde bakades både mjukkaka och Ljusugnsbröd (tunnbröd). Vid anmälan valde deltagarna vad de ville baka och i vilken grupp. Deltagarna fick prova på samtliga moment som ingår vid bakning i bagarstuga, från att blanda och jäsa degen till att kavla, grädda samt skära och paketera bröd. 

undefined
Det är viktigt att hålla koll på värme och gräddning. Här ansvarade Eva Lundqvist, ordförande i PKF, för gräddningen av mjukkakorna.

De bröd som bakades fick deltagarna sedan dela på och ta med sig hem. 

– En riktigt rolig och smaskig aktivitet. Det är fjärde året som PKF bakar i bakar i bagarstuga med sina medlemmar. Det känns viktigt att föra kunskapen vidare. Det är ett värdefullt kulturarv som annars riskerar att falla i glömska om inte kommande generationer får lära sig hur det går till, kommenterar PKF:s ordförande Eva Lundqvist, en av dem som deltagit samtliga år vid PKF:s bagarstudebakning. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!