Pilgrimsfalk fångad på bild – mitt i centrala Piteå

En orädd pilgrimsfalk fick sig ett riktigt skrovmål i centrala Piteå under fredagseftermiddagen. "Det var häftigt", säger Ann-Britt Berglund, Hemmingsmark, som fångade händelsen på bild.

Rovfågeln fick sig ett skrovmål mitt i centrala Piteå. "Det var häftigt", säger fotografen Ann-Britt Berglund, Hemmingsmark.

Rovfågeln fick sig ett skrovmål mitt i centrala Piteå. "Det var häftigt", säger fotografen Ann-Britt Berglund, Hemmingsmark.

Foto: Ann-Britt Berglund

Familj2021-09-21 11:00

Händelsen inträffade cirka klockan 13.45 på fredagseftermiddagen längst ner på Västergatan mot Sundsgatan.

– Vi kom körande med bilen och maken skulle bara snabbt in på Tio till tolv, jag satt kvar i bilen och såg att några barn stod och tittade på någonting, berättar Ann-Britt Berglund.

Plötsligt såg hon att det som fångat barnens intresse, hon trodde först att det var en duvhök som smaskade i sig en annan fågel och sprang dit med kameran i högsta hugg.

– Jag har alltid kameran med mig, djur och natur är det som jag tycker om att fotografera, säger Ann-Britt som beskriver händelsen som "häftig".

Men någon duvhök handlade det inte om, utan om en ännu mer ovanlig rovfågel – pilgrimsfalken. 

Ann-Britt Berglund berättar att falken helt obrydd mumsade i sig den andra fågeln, trots att publiken stod så nära.

– Den var ringmärkt i båda benen så jag blev lite nyfiken på var den kommer ifrån?, säger Ann-Britt som hoppas på att kanske få lite svar via Piteå-Tidningen.

Reportaget väckte stort intresse bland PT:s läsare i går och under tisdagskvällen kom också ett svar från länsstyrelsen.

"Pilgrimsfalken är en hane 1K fågel, det vill säga född och märkt i år i södra Norrbotten. Den har tydligen synts till några gånger i eller nära centrala Piteå den senaste tiden, sedan en dryg vecka tillbaka", skriver Alexandra Lindmark vid naturskyddsenheten på länsstyrelsen i Norrbotten till PT.

Pilgrimsfalken är Naturskyddsföreningens egen symbolfågel, på 70-talet höll den på att försvinna från södra Sverige, men genom Projekt Pilgrimsfalk räddas fågeln kvar. Nu sprider den sig i hela landet. I Norrbotten fanns den tidigare bara i fjällen, nu finns den i hela länet och häckar till och med i Piteå.

I dag är pilgrimsfalken totalfredad i hela Europa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!